„Obviňovala jsem se.“ Předčasný porod ale neznamená opožděné dítě! Hlavní je naslouchat lékařům

28. listopad 2016

V České republice se každý rok narodí kolem 8000 nedonošených dětí, tedy asi 9 % z celkového počtu. A toto číslo se neustále zvětšuje. Čím je to způsobeno?

„Domníváme se, že za to může odkládání rodičovství u mladých maminek,“ říká psycholožka Laura Janáčková, která je i spoluautorkou knížky Maličké miminko. „Nejlepší by bylo, kdyby rodily v době mezi 22 až 25 lety. Ale místo toho se věnují budování kariéry a hledání správného partnera.“

Neobviňujte se

Mezi rizika pozdního těhotenství patří i předčasný porod. Hranice životaschopnosti je v ČR 24 týdnů, takové mimimko může vážit i pod 400 g a vejít se do dlaně. V takové chvíli je to těžké nejen pro díte, ale i pro jeho rodiče, kteří se musejí se zcela novou životní situací popasovat.

„Bylo to pro mě velice psychicky náročné. Protože celé moje těhotenství probíhalo bez nějakých komplikací. A ze dne na den došlo k tomu, že Ellinka musela přijít na svět,“ říká Lucie Žáčková ze sdružení Nedoklubko. „Obviňovala jsem se z toho a hledala, co jsem udělala špatně.“


Laura Janáčková, psycholožkaVětšinou žádný viník prostě není. Nezavinila to špatným jídlem ani ničím takovým, prostě se to stalo. Problémem jsou také prarodiče, kteří mají různé představy, že miminka budou postižená, nemocná a zkazí jim to celý život.

Zpoždění dítě dožene

Dokáže se moje dítě vyrovnat svým v termínu narozeným vrstvníkům? Taková otázka trápí mnoho maminek. „S tímto srovnáváním jsme brzy přestali. Samozřejmě jsme věděli, že v určitých oblastech dělá věci později než vrstevníci, ale brali jsme to tak, jak to je,“ říká Žáčková.

Její dnes šestiletá dcera sice do školy zamíří s ročním odkladem, pokud bychom ale vzali v úvahu její původně plánované datum narození, tak vlastně ani žádný odklad nemá.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.