Historický rekord: rukopis Mahlerovy symfonie vydražili za 144 milionů korun

Za rekordních čtyři a půl milionu liber (144,4 milionu korun) vydražila londýnská aukční síň Sotheby's rukopis druhé symfonie Gustava Mahlera. Vyvolávací cena byla přitom o milion liber nižší. Autentický Mahlerův záznam symfonie zvané též Vzkříšení se tak stal nejdráže prodanou hudební partiturou v historii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gustav Mahler

Gustav Mahler | Zdroj: Studio A. Dupont, N.Y. / Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

Rukopis dlouhá léta vlastnil americký milionář Gilbert Kaplan, který byl častým hostem mahlerovských festivalů i v Česku. Podle muzikologa Jiřího Štilce je nabídnutá částka vysoká i proto, že druhá symfonie patří k nejhranějším dílům Gustava Mahlera.

„Je to vlastně svědectví, jak něco tak duchovního, jako je hudba, může mít i nějakou ekonomickou hodnotu,“ doplnil Štilec.

Do londýnské aukce se zapojili čtyři zájemci po telefonu. Vítěz si přál zůstat v anonymitě, uvedla televize BBC. Dosavadní rekord drželo devět symfonií Wolfganga Amadea Mozarta, které se v roce 1987 prodaly za 2,93 milionu eur (79,2 milionu korun).

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme