Babiš si sám rozbíjí EET, opozice nechce systém změnit, ale zrušit, tvrdí Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) si chybným postupem sám rozbíjí elektronickou evidenci tržeb (EET). Pokud by byly schváleny poslanecké pozměňovací návrhy, mohlo by dojít k rozebrání systému tak, že nebude fungovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Premiér také varoval koaliční strany před hlasování s opozicí, protože ta podle něj nechce v systému EET udělat změny, ale zrušit jej.

Babiš přišel minulý týden s návrhem změn v EET. Chce je prosadit jako poslanecký návrh k daňovému balíčku, který schvaluje sněmovna. Na to reagovali návrhem širších změn lidovci. Pravice chce ale EET zrušit úplně. „Dopadlo to přesně tak, jak jsem říkal minulý týden. Varoval jsem, že návrh může spustit lavinu dalších,“ řekl Sobotka.

Lidovci chtějí změny v EET, navrhují vyjmout farmářské trhy a malé živnostníky

Číst článek

Vlna návrhů podle něj může způsobit, že systém bude rozebrán. „Co se dnes objevilo, to je další vlna poslanecké tvořivosti. Já myslím, že bychom touto cestou jít neměli,“ dodal premiér.

ODS a TOP 09 nechtějí upravovat EET, ale zrušit jej, tvrdí Sobotka

Podle jeho slov sociální demokraté podpoří daňový balíček, jak s ním přišla vláda, ale nebudou podporovat další změny.

Sobotka nechce změny dělat na poslední chvíli a považoval by za rozumné, kdyby poslanecké návrhy neprošly. Vršení výjimek by podle něj mohlo být nespravedlivé také vůči těm, kdo se EET nevyhnou. „Teď je to problém primárně ministra financí, ten by se měl rozhlédnout kolem a podívat se, co způsobil svými návrhy," řekl premiér.

Poslanci ANO a KDU-ČSL by podle Sobotky neměli hlasovat s opozicí. „Protože ODS ani TOP 09 nechtějí upravovat EET, oni ho chtějí zrušit a jedou podle systému ‚čím hůře, tím lépe'," vysvětlil.

Premiér se obává, že schválení daňového balíčku bez koaliční shody může ohrozit jiné záměry ministerstva. „Mohou být schváleny věci, které nebudou dávat ze strany resortu smysl, mohou se objevit díry pro šedou ekonomiku, pro daňové úniky," řekl. Před hlasováním by měl ministr financí podle Sobotky svolat schůzku koaličních expertů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme