Jan Bednář: Jihokorejská prezidentka nabídla rezignaci

29. listopad 2016

Překvapivé prohlášení jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje předcházela vlna protestních demonstrací, jejichž účastníci požadovali její demisi.

Už více než měsíc se o víkendech v ulicích Soulu scházely statisíce lidí a tyto masové protestní demonstrace stále narůstaly a šířily se i do jiných jihokorejských měst. Poslední demonstrace se o víkendu údajně účastnil v hlavním městě na jeden milion a třistatisíc převážně mladých Jihokorejců a dalších půl milionu lidí prý demonstrovalo v jiných městech.

Prezidentka Pak Kun-hje sice dlouho odolávala požadavkům na rezignaci, ale zřejmě je nyní situace v zemi už neudržitelná. Co je příčinou tamní lidové nespokojenosti?

Netřeba hádat třikrát, abychom přišli na důvody, které vyhnaly tolik lidí do ulic. Je to, jak nám zkušenost napoví, podezření z korupce. Zatím se ale jedná jen o „podezření“, definitivní verdikt snad jednou vysloví soud. Ať už to dopadne tak či onak, hned zpočátku se sluší říci, že paní prezidentka Pak Kun-hje si příliš tvrdé odsouzení nezaslouží, i kdyby se podezření potvrdilo.

Nebyla totiž sama tím, kdo někoho korumpoval, ale spíše jen zavírala oči před činností lidí kolem sebe, možná z naivity anebo soucitu s dlouholetou životní přítelkyní, která je nyní v policejní vazbě.

Více než měsíc se o víkendech v ulicích Soulu scházely statisíce lidí, masové protestní demonstrace narůstaly a šířily se i do jiných jihokorejských měst

Vymáhání úplatků od největší firem

Jejich přátelství je staré několik desetiletí a začalo už v době vlády otce nynější jihokorejské prezidentky. Když její matku, choť někdejšího jihokorejského diktátora, zavraždil severokorejský tajný agent, najal její otec k výchově své dcery zvláštní postavu napůl křesťanského duchovního učitele.

S jeho dcerou, Čche Son-sil, se mladá Pak Kun-hje spřátelila a dětské přátelství jim pak vydrželo celý život. A to bylo v kostce celé její provinění.

Prezidentka si prostě nevšimla (anebo před tím záměrně zavírala oči), že její důvěrnice Čche Son-sil využívá své blízkosti ke zdroji nejvyšší politické, a tím i ekonomické moci, ke svému vlastnímu obohacování. To je teď předmětem vyšetřování jihokorejské prokuratury.

Šlo o vymáhání úplatků od největších jihokorejských firem, včetně třeba mamutího koncernu Samsumg, ale i mnoha dalších, za určitou vstřícnost v politickém rozhodování. Zpravodaj BBC v Soulu k tomu poznamenává, že taková praxe má na Dálném Východě mnohaletou tradici, kterou prostě není možné lidi odnaučit.

autor: Jan Bednář
Spustit audio