Jan Fingerland: Připraví přepočtení hlasů Trumpa o prezidentství?

29. listopad 2016

Letošní americké prezidentské volby se už teď vyznačují několika prvenstvími. Může se stát, že se stanou také prvními, v nichž bylo po přepočítání hlasů odňato vítězství jednomu kandidátovi a přiřčeno jinému?

Teoreticky to možné je, ale málo kdo to považuje za pravděpodobné. Sama možnost, že se tak stát může, však vyvolává silné vlnobití v celé společnosti. S myšlenkou, že volby budou nějak zmanipulovány ve prospěch Hillary Clintonové, si Donald Trump nebo někteří jeho příznivci pohrávali už před volbami. Dokonce padla slova o tom, že svou prohru republikánský kandidát neuzná.

Paradoxně je to teď obráceně. Proti správnosti spočtených hlasů se ozvala řada lidí, kteří mají pocit, že Donald Trump nedostal tolik hlasů, kolik volební komise zaznamenaly a spočetly. Jde přitom o hodně. Ve třech státech zvítězil Trump jen velmi těsně, přičemž podle pravidel získal hlasy všech volitelů příslušného státu.

Dvě výhrady

Hlavní podněty pro přepočítání přišly od dvou stran. Jednou je skupina sto vědců, z velké části specialistů na kybernetickou bezpečnost, kteří poukázali na nedostatečné zabezpečení elektronických hlasovacích zařízení a na podezřelý fakt, že v okrscích, kde se hlasovalo elektronicky, má Donald Trump o sedm procent více hlasů než tam, kde se hlasovalo tradiční cestou. A vyzvali Clintonovou, aby se proti výsledkům postavila.

Tato skupina hovoří o možnosti, že volby mohli ovlivnit počítačoví hackeři. Pro toto tvrzení však nemají žádné přímé důkazy. Prý ani nepočítají s tím, že přepočítání povede k přehodnocení celkového výsledku, jde prý o zachování důvěryhodnosti amerických voleb do budoucna, včetně lepšího zajištění elektronických systémů.

V pondělí dorazily výsledky z posledního státu unie, v němž počítali celé tři týdny

Podobně mluví i další aktér, totiž prezidentská kandidátka Strany zelených Jill Steinová, která skončila ve volbách čtvrtá. Nyní sbírá peníze do fondu, ze kterého by se přepočítání financovalo. Ani ona o celkové vítězství Clintonové neusiluje a s jejím štábem nespolupracuje.

Stav je teď takový, že ve Wisconsinu pravděpodobně začnou přepočítávat hlasy ve čtvrtek, v Pennsylvánii se věc na podnět Steinové projednává u soudu a v Michiganu tatáž politička dá tento podnět ve středu.

Mezitím v pondělí dorazily výsledky z posledního státu unie, v němž počítali celé tři týdny. I v malém Michiganu Trump vyhrál, a to poměrem 47,6 procent vůči 47,4. Tyto dvě desetiny procenta představují jen asi 10 tisíc hlasů – i proto by se podle Steinové mělo přepočítávat. Paradoxní je, že právě v Michiganu Steinová získala přes 50 tisíc hlasů levicových voličů, což může znamenat, že je zčásti sebrala právě Clintonové.

Kdo podvedl koho?

Sama Hillary Clintonová chvíli s reakcí na volání po přepočtení hlasů váhala. Posléze tuto snahu opatrně podpořila. Pravděpodobně nepočítá s tím, že by tento proces k něčemu vedl nebo jej nechce zatížit tím, že by ho mohl Donald Trump označovat za pokus demokratů nedemokraticky zvrátit volební výsledky.

Trump na svém twitterovém účtu požadoval omluvu

Clintonová si je nepochybně také vědoma, že teoretická možnost, že by se po přepočtení změnil výsledek celých voleb, může americkou společností otřást a ukázat se jako ještě destruktivnější, než Trumpovo prezidentství, kterého se tolik lidí obává.

Trump v posledních dnech udělal řadu kroků, v nichž se pokouší zahladit jizvy po tvrdé kampani. Udělal vstřícná gesta vůči té části americké společnosti, která ho nevolila, a také si vybral část spolupracovníků z řad republikánského establishmentu, proti kterému tolik brojil.

Naději, že Trumpova image neřízené střely byla jen maskou pro účely kampaně, nakonec rozmetal sám Trump. V reakci na možnost, že by se mohly hlasy ve třech státech přepočítat, na twitteru bez důkazů oznámil, že by nad Clintonovou vyhrál i v úhrnném součtu hlasů, pokud by se nepočítaly hlasy lidí, kteří hlasovali nelegálně.

Paradoxně to tedy byl on, kdo legitimnost listopadových voleb zpochybnil mnohem drtivěji než kdokoli z demokratů. Snad by to tedy měl být sám Trump, kdo pořádá o přepočítání.

Spustit audio