Ovčáčkovy útoky na sítích ustaly. Ujasnili jsme si pravidla, vysvětluje Mynář

Dříve na sítích nešetřil nikoho. Zkritizoval desítky institucí, politiků, politických stran či lidí. Nyní ale kritika z účtů prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka ustala, informovalo Aktuálně.cz. Mluvčí změnu popírá, kancléř Vratislav Mynář potvrdil, že jeho vystupování na sítích řešili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě.

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě. | Foto: Filip Jandourek

Server Lidovky.cz spočítal, že do 31. října 2016 Jiří Ovčáček na Twitteru zaútočil na 172 lidí, institucí, profesí či organizací. Každý pátý příspěvek někoho napadal, zesměšňoval nebo byl jinak kontroverzní.

V minulém týdnu však nastal zlom, popisuje Aktuálně.cz. Ovčáček na Twitteru i Facebooku pouze zveřejňuje prezidentův program, fotografie a odkazuje na články, v nichž vystupuje prezident Miloš Zeman nebo on sám. V žádném příspěvku ale na nikoho neútočí.

Přehled: prezident se omlouvá většinou až po rozhodnutí soudu. Už ho to stálo statisíce

Číst článek

Ještě v období od 18. do 21. listopadu ve dvou tweetech kritizoval Českou televizi, kterou nazval „nikým nevolenou politickou stranou“. Obvinil také německé žurnalisty, že „píší nesmysly“. Navážel se také do „kavárníků“, které označil za nebezpečí pro svobodu a demokracii.

Ovčáčkovo vystupování na sítích bylo často kritizováno. Přesto tiskový mluvčí odmítl, že by sám svůj přístup znehodnotil nebo že by ubral.

Nic jsem mu nedoporučil, tvrdí Mynář

„Vždy reaguji dle situace, a to z hlediska intenzity útoků médií a Pražské kavárny na pana prezidenta. Někdy reaguji mírně, někdy ostřeji, někdy velmi ostře. A tak to bude i v budoucnu. Je to otázka strategie. Ta je trvalá a neměnná. Prostě skončil další tradiční antizemanovský podzim. Pokračování příště,“ řekl pro Aktuálně.cz Ovčáček.

Kancléř Vratislav Mynář přiznal, že si s mluvčím pro vystupování na sítích stanovili určitá pravidla. „S panem Ovčáčkem jsem mluvil, ale v žádném případě to nebylo tak, že bych mu říkal, že jeho způsob vystupování na Twitteru je nevhodný. Jenom jsme si řekli určitá pravidla. Netroufl bych si to definovat tak, že na základě mého pohovoru se pan Ovčáček umírnil,“ řekl Mynář.

Odmítl také, že by Ovčáčkovi radil, aby své chování na sítích korigoval. „Nic jsem mu nedoporučil. Udělal jsem si analýzu a mně to zase nepřijde tak nevhodné jako vám novinářům. Někomu se to nemusí líbit, ale to je věc médií. Já jsem s ním mluvil o tom, jakým způsobem budeme dodržovat názorový rámec a jakým způsobem pracuje. A neshledal jsem v jeho práci žádná významná pochybení,“ dodal hradní kancléř.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme