Vrah se sekáčkem na univerzitě v Columbusu byl naším vojákem, hlásá Islámský stát

Somálský student, který v pondělí v kampusu státní columbuské univerzity v americkém státě Ohio zranil jedenáct lidí, byl vojákem Islámského státu (IS). Oznámila to dnes agentura Amak, která šíří prohlášení teroristů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Abdul Razak Ali Artan

Abdul Razak Ali Artan | Zdroj: Reuters

Útočník, identifikovaný jako Abdul Razak Ali Artan, nejprve najel autem do lidí, kteří stáli na chodníku. Poté z vozu vystoupil a napadl další přítomné sekáčkem na maso. Při zásahu policie byl zabit.

Artan se narodil v Somálsku a v roce 2014 získal povolení k trvalému pobytu v USA. Podle amerických vyšetřovatelů zřejmě předtím žil sedm let v Pákistánu. Na univerzitě v Columbusu studoval třetím rokem.

Podle amerických expertů připomíná pondělní Artanův útok vražedné metody doporučované Islámským státem. Podle vyšetřovatelů ale nejsou důkazy o tom, že by Artan instrukce IS znal, napsala agentura AP.

Instrukce k zabíjení publikuje časopis

Odborníci nicméně upozorňují, že nový vícejazyčný časopis teroristů Rumiyah publikuje výzvy k vraždění "nevěřících" jakýmikoli zbraněmi, jež jsou v dosahu. V posledních týdnech zveřejnil podrobné instrukce, jak provést útok nožem, automobilem nebo jinými způsoby.

Islámský stát použil na severu Sýrie chemické zbraně. Plyn zasáhl opoziční bojovníky

Číst článek

Útok v Ohiu podle bezpečnostních expertů odpovídá instrukcím IS o chování "osamělých vlků" v západních státech. Říjnové číslo časopisu Rumiyah popisovalo techniku bodných ran a další číslo vražedné operace automobilem. Minulý víkend časopis informoval o dalších možných útočných metodách, které zobrazovalo i brutální video.

Projekt teroristických časopisů není nový, ale Rumiyah je stručnější a více přímočarý, méně se pouští do teologických diskusí. Může být důležitým faktorem při přípravě teroristických útoků, uvádí AP.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme