Migrační krize. Nigerijský region o velikosti Česka loni přijal více uprchlíků než celá Evropská unie

Nigerijský stát Borno za poslední rok přijal více migrantů než celá Evropská unie. Zatímco do unijní osmadvacítky loni přicestoval téměř milion běženců, Borno jich přijalo až 1,4 milionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigérijský region se potýká s více uprchlíky než celá Evropská unie (ilustrační foto)

Nigérijský region se potýká s více uprchlíky než celá Evropská unie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Malý nigérijský stát Borno - rozlohou srovnatelný s Českem - loni zaplavila uprchlická lavina. Podle nigerijských úřadů a Mezinárodní organizace pro migraci může za tamní migrační krizi zejména občanská válka s radikály z Boko Haram. Dalšími důvody jsou hladomor, nezaměstnanost a nedostatek vody, popsal v reportáži britský The Guardian.

Hladomor Borno trápí už delší dobu. Tamní úřady evidují každý týden přes dvě stě případů podvýživy mezi uprchlíky. OSN varuje, že do příštího roku by mohly hladem zemřít tisíce běženců.

Na vině je Boko Haram

Podle Guardianu většinu migrantů vyhnala ze svých domovů právě islamistická Boko Haram. Celkem se prý jedná o skoro tři miliony lidí. Podle statistik od začátku konfliktu prchlo do vládou ovládané části Borna více lidí, než přišlo do Evropy ze severní Afriky za devět měsíců.

Islamisté z Boko Haram zveřejnili video s unesenými školačkami v Nigérii

Číst článek

„Evropani mají hodně problémů. Tenhle je ale větší než kterýkoliv z nich. Klidně ať sem přijdou a poznají, s čím se tady musíme potýkat,“ popisuje situaci Modu Amsami, vedoucí uprchlického tábora v nigerijském městě Kawu.

Chybí zásoby

Kawu ležící na hranici mezi územím ovládaným Boko Haram a územím kontrolovaným vládou se během emigrační krize stalo domovem 60 000 uprchlíků. Podle Amsamiho město trpí zejména nedostatkem léků a potravin. Humanitární konvoje se do něj kvůli nebezpečí útoku Boko Haram nedostanou. Většina zásob se proto přepravuje helikoptérami.

„Zdravotní organizace jsou materiálně skoro na dně, jejich zásoby brzy dojdou. Žádáme veškeré lidi, kterým záleží na lidských životech, aby nám pomohli,“ uvedl pro The Guardian bornský guvernér Kashim Shettima.

Džihádisté z Boko Haram mají na svědomí více než 17 tisíc lidí z Nigérie a jejího okolí (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Kromě hladomoru trpí uprchlíci i psychickými traumaty. „Skoro každý vám tu může vyprávět příběh o tom, jak mu Boko Haram vyvraždila rodinu,“ říká zdravotník Mathieu Kinde, který pomáhá v uprchlickém táboře.

Za hladomor může vysychání jezera

Podle guvernéra Shettimy za hladomor a migraci může také vysychání nedalekého Chadského jezera. Jezero se totiž od sedmdesátých let zmenšilo o 90 procent. Nedostatek vody tak během posledních čtyřiceti let přinutil odejít z oblasti téměř 70 milionů lidí.

Roztříštěná Nigérie: herečka ve videu objala rappera. Na severu dostala zákaz hrát, na jihu nabídku práce

Číst článek

Krize zasáhla i Amsamiho rodinu. „Kvůli vysychání jezera přišly o práci tisíce rybářů a farmářů. Ze situace a chaosu těží i Boko Haram,“ dodává Amsami.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci je vysychání Chadského jezera také jedním z hlavních důvodů, proč se afričtí migranti vydávají do Evropy. „Zatím jde jen o ekonomické migranty. Pokud se ale tahle věc nevyřeší, věřte mi, že v budoucnu v Evropě uvidíte mnohem více běženců,“ říká Shettima.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme