Obce kolem letiště Vodochody žalují úřad, nová vyhláška prý poškozuje obyvatele

1. prosinec 2016

Pět obcí kolem letiště Vodochody podalo žalobu na Úřad pro civilní letectví kvůli zavedení hlukového pásma. Vadí jim, že lidé kvůli vyhlášce nemůžou stavět nové domy.

Obce Panenské Břežany, Dolany, Zlončice, Postřižín a Bášť se obrátily na Městský soud v Praze. Tvrdí, že vyhlášení hlukového pásma u letiště Vodochody není ve veřejném zájmu a Úřad pro civilní letectví ho podle nich nedostatečně odůvodnil. Ten to odmítá.

Podle starostů je navíc problém i v tom, že vyhlášením hlukového pásma poklesla hodnota domů v okolí o sedm miliard korun.

Soud by měl o žalobě rozhodnout do tří měsíců, tedy 1. března 2017. Obce totiž podaly žalobu, podle které hlukové pásmo zasahuje výrazně do veřejného života. A tam jsou speciální zákonné termíny pro rozhodnutí.

Vedení letiště naopak vyhlášení hlukového pásma obhajuje. Podle firmy Penta je vyhlášení ochranného hlukového pásma důležité mimo jiné pro ochranu lidí před spekulanty. Ti se údajně snaží umísťovat domy do těsné blízkosti areálu a lidem je pak prodávají s tím, že letiště se dál rozšiřovat nebude.

Ochranné pásmo se týká pouze současné infrastruktury a provozu. Pokud by se tedy letiště rozšiřovalo, stejně by muselo požádat úřad o vytvoření nového pásma.

A majitel areálu skutečně modernizaci a dostavbu letiště plánuje. Firma Penta čeká na rozhodnutí o vlivu stavby na životní prostředí. To už v minulosti od ministerstva pro životní prostředí dostala, resort ho ale následně zrušil. Obě strany byly kvůli sporu už i u soudu.

autor: fir
Spustit audio