Počet nakažených HIV v Česku roste. Nejvíce lidí se nakazí při nechráněném styku, častěji jsou to muži

Od začátku letošního roku do konce října zaznamenala Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS 257 nových případů nakažení. Počet nakažených tak v Česku roste, tento trend sledují zdravotníci už několik let. Nejčastěji se lidé nakazí při nechráněném sexu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červená stužka je symbol celosvětového boje proti HIV

Červená stužka je symbol celosvětového boje proti HIV | Foto: Trygve Utstumo, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

„Hlavně nemůžu dělat všechny práce, protože mám omezení,“ popsal svůj život s ochořením před časem Mirek. Jeho zdravotní stav mu nedovoluje pracovat, a pobírá tedy důchod. „Jsem nedoučený řezník-uzenář, ale nemůžu se tomu kvůli omezení věnovat,“ řekl. HIV se nakazil pravděpodobně od jednoho ze svých klientů při nechráněném styku. Dlouhá léta si totiž vydělával jako prostitut.

Právě přenos při sexuálním styku mezi muži patří podle Vratislava Němečka z Národní referenční laboratoře pro HIV AIDS mezi nejčastější způsoby šíření infekce. „Ten se blíží už 80 procentům ze všech nově hlášených případů. Podíl tohoto přenosu nás řadí mezi tři až čtyři první země v Evropě,“ vysvětluje Němeček.

Vědci otestují novou vakcínu proti HIV. Mohla by být ‚posledním hřebíčkem do rakve‘ AIDS

Číst článek

HIV pozitivní lidé mají také často nějakou další sexuálně přenosnou nemoc, potvrzuje Hana Zákoucká ze Státního zdravotního ústavu. „Vůbec nejčastější kombinace z těch klasických je asi HIV a syfilis. Každý rok jsou to řádově desítky pacientů a v roce 2015 to bylo 154 pacientů, z čehož 152 bylo mužů,“ říká.

V České republice je relativně nízký podíl přenosu prostřednictvím injekčního užívání drog a díky moderním lékům může žít pacient s HIV relativně dlouho. „Když je někdo diagnostikovaný ve 30 letech, je diagnostikovaný včas a zodpovědně se léči, tak se domníváme, že má šanci se dožít dalších 45 až 50 let života, tak jako je jeho výhled pro danou populaci,“ říká Ladislav Machala z AIDS centra pražské nemocnice Bulovka. Měsíční náklady na léčbu pacientů s HIV/AIDS jsou mezi 30 až 50 tisíci korun.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme