Pozdní příchod do práce: pokud se příčina nedala předvídat, měla by stačit omluva, tvrdí právník

Právník z ministerstva práce a sociálních věcí Petr Hůrka tvrdí, že o postihu za pozdní příchod do práce by měla rozhodovat předvídatelnost příčiny. Zaměstnanec ale nemůže v žádném případě dostat pokutu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovka a námraza na Třebíčsku pomalu ustupuje

Ledovka a námraza na Třebíčsku pomalu ustupuje | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Zaměstnavatel může zaměstnanci udělit kvůli pozdnímu příchodu pracovní volno bez náhrady mzdy. „Pokud by zaměstnavatel souhlasil a já chtěl, mohl bych ho nadpracovat,“ řekl Hůrka. Jako poslední varianta, která by podle právníka měla přijít v úvahu až jako poslední možnost, je vybrání dovolené.

„Jako zaměstnanec bych měl plánovat svou cestu a volit dopravní prostředek tak, abych se do práce včas dostal, to říká právní předpis,“ vysvětlil Hůrka.

V centru Prahy praskl vodovod. Sokolská ulice je zcela uzavřená, na magistrále se tvořily kolony

Číst článek

O reakci zaměstnavatele na pozdní příchod by podle právníka měla rozhodovat předvídatelnost příčiny. Pokud v předpovědi hlásili, že bude sněžit a bude ledovka, měl by podle toho člověk zvolit cestu i čas do práce.

Za více výtek může následovat vyhazov

„Například havárie na pražské magistrále byla první den nepředvídatelná. Ale ten druhý den už měl zaměstnanec zvolit jiný dopravní prostředek,“ řekl Hůrka. Pokud byla příčina nepředvídatelná, může zaměstnavateli stačit omluva.

Šéf ale v žádném případě nemůže zaměstnanci udělit pokutu. „Může dostat výtku, pokud by se neomluvil,“ řekl právník. Za více výtek může hrozit zaměstnanci i vyhazov.

Pokud se zpozdí prostředek hromadné dopravy, máte nárok na vystavení dokladu o zpoždění pro zaměstnavatele. „Potvrzení vydávají České dráhy, horší je to s nějakými lokálními, zejména autobusovými dopravci,“ dodal právník.

Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme