Až 12 let za veřejné schvalování spáchaného útoku. Tresty za podporu terorismu budou přísnější

Postihy za podporu terorismu se zřejmě i v Česku zpřísní. Například za veřejné schvalování spáchaného teroristického útoku budou hrozit tři až 12 let vězení. Samostatnými trestnými činy se stanou financování terorismu a také jeho propagace. Změny přinese novela trestního zákoníku, kterou schválil Senát. Novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident, vychází z požadavků mezinárodních organizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terorismus (ilustrační fotka: Charles Erbianco)

Terorismus (ilustrační fotka: Charles Erbianco) | Foto: zdroj: Flickr.com, CC BY 2.0

Český právní řád zatím postihuje financování terorismu především prostřednictvím trestného činu teroristický útok.

V německé kontrarozvědce odhalili islamistu, který měl plánovat bombový útok. Nebezpečí nehrozilo, tvrdí mluvčí úřadu

Číst článek

Novela obsahuje samostatnou skutkovou podstatu, podle níž se trestného činu dopustí ten, kdo „sám nebo prostřednictvím jiného finančně nebo materiálně podporuje teroristu, teroristickou skupinu nebo jejího člena anebo spáchání teroristického trestného činu“, případně za tímto účelem shromažďuje peníze nebo jiné věci.

Za financování terorismu bude možné uložit až 12 let odnětí svobody a zároveň propadnutí majetku. Mezi dalšími novými trestnými činy je také vyhrožování teroristickým trestným činem a účast na teroristické skupině.

„Například u vycestování bude stačit, když prokážeme, že ten člověk cestoval do výcvikového tábora nějaké výcvikové skupiny. Už nemusíme prokazovat, co potom chtěl dělat. V tom je obrovský posun,“ řekl před časem ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán | Foto: Noemi Fingerlandová

Novela rovněž přísněji postihuje loupeže, krádeže, zpronevěry, podvody či vydírání spáchané s úmyslem umožnit nebo usnadnit teroristický trestný čin nebo financování terorismu.

Česku prý hrozilo zhoršení ratingu

Nutnost schválit předlohu zrychleně hájilo ministerstvo spravedlnosti možným zhoršením ratingu Česka a možným omezením nebo blokováním mezinárodních obchodů českých firem. Podle ministerstva totiž hrozilo, že by finanční styky s ČR byly posuzovány jako rizikové.

Novela má nabýt účinnosti počátkem druhého kalendářního měsíce následujícího po dni jejího vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy pravděpodobně 1. února příštího roku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme