Antisemitismus v Německu. Přibývá slovních a fyzických útoků na Židy, píše Süddeutsche Zeitung

Počet projevů antisemitismu v Německu se podle listu Süddeutsche Zeitung ztrojnásobil. Zatímco v roce 2014 úřady zaznamenaly 691 případů slovních a fyzických útoků na Židy či jejich majetek, v roce 2015 to bylo už 2083 incidentů. Údaje vyplývají z analýz spolkového ministerstva spravedlnosti, které monitoruje projevy xenofobie a pravicového extremismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci německého hnutí Pegida

Příznivci německého hnutí Pegida | Zdroj: Reuters

„K nárůstu přispělo i to, že ministerstvo překlasifikovalo ničení náhrobků na židovských hřbitovech a žhářské útoky na synagogy na projevy antisemitismu,“ píše Süddeutsche Zeitung.

„Dosud je úřady považovaly za běžnou kriminální činnost bez rasového či jiného podtextu,“ dodává německý list. I tak je ale nárůst patrný. Bez této úpravy by bylo loni v Německu 1366 projevů antisemitismu.

Stále více francouzských Židů emigruje do Izraele. Může za to i sílící antisemitismus v západní Evropě

Číst článek

Celkově loni v Německu zaznamenali 24 600 kriminálních činů s xenofobními a rasistickými motivy. Německá policie šetřila asi 1005 útoků na uprchlická centra, z toho 92 pokusů o zapálení ubytoven. Případů používání nacistických symbolů, například svastik, bylo 13 576.

„Meziročně vzrostl počet těchto kauz bezmála o dvacet procent,“ uzavírá německý deník Süddeutsche Zeitung.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Rostislav Matulík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme