Klasické cigarety na ústupu. Tabákové společnosti už připravují jejich náhradu

Na trhu s cigaretami se schyluje k radikální změně. Společnost Philip Morris International by totiž mohla v budoucnu úplně přestat prodávat klasické cigarety. Nahradit by je měly novinky šetrnější ke zdraví kuřáků. Ve vysílání britské BBC to řekl ředitel firmy Andre Calantzopoulos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Šéf společnosti to prohlásil ve chvíli, kdy představoval alternativní produkt, jenž firma uvádí na britský trh. Je to bezkouřová cigareta IQOS. Ta používá mini cigarety se skutečným tabákem a odlišuje se tedy od elektronických cigaret, které využívají kapalinu s nikotinem. IQOS v podstatě kombinuje klasické kouření s tím elektronickým - drobné cigarety ohřívá tak, aby se z nich šířila chuť tabáku, nepálí je ale a tedy neprodukuje škodlivé zplodiny, které při hoření vznikají. Do vývoje výrobků s takzvaně sníženým rizikem firma investovala 2 miliardy dolarů.

„Je to jednoduché. Vytváříme cigarety, které způsobují nemoci, a myslím, že naši hlavní zodpovědností je, abychom vytvořili nový produkt a dali ho na trh co nejdříve,“ řekl Calantzopoulos. „Tento produkt je velmi slibný, jednoznačně pro spotřebitele, ale také pro veřejné zdraví a nakonec i pro naši společnost,“ popsal ředitel Philip Morris. Předpokládá, že časem firma přejde především na takovéto výrobky.

Kuřáci se nechtějí dívat na děsivé obrázky na krabičkách. Vykoupili tabatěrky

Číst článek

Stejným směrem se také obrací pozornost stále více kuřáků a prodej elektronických a jiných "nehořlavých" cigaret ve světě stoupá. Například firma Japan Tobacco International má také alternativní produkt založený na tabáku. Nazývá se Ploom Tech a British American Tobacco tento měsíc oznámila, že podobný výrobek testuje.

Eva Králíková z poradny pro odvykání kouření si myslí, že elektronické cigarety jsou méně nebezpečné než klasické tabákové. „To riziko je asi o 95 procent menší, protože tam nic nehoří a nevzniká tam kouř s tisíci chemikáliemi,“ vysvětluje.

Kouření klasických cigaret ale hned tak nevymizí. Podle předpovědí Světové zdravotnické organizace bude ještě v roce 2025 po celém světě miliarda kuřáků. Podle státního zdravotního ústavu v Česku kouří dlouhodobě kolem 30 procent populace nad 15 let. Letos poprvé to bylo kolem pětadvaceti procent, tedy kolem 2 milionů Čechů.

Podle statistického úřadu v Česku zároveň dlouhodobě mírně klesá prodej cigaret. Zatímco v roce 2007 spotřeboval v průměru jeden kuřák 2 345 kusů cigaret za rok, v roce 2014 to bylo v uvozovkách "jen" 1 950 kusů. Na spotřební dani z prodeje cigaret a tabákových výrobků vybere stát ročně přes 40 miliard korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme