Lidé v Mosulu jsou bez pitné vody. Dopad bude katastrofální, říká představitelka OSN

Až 500.000 obyvatel iráckého Mosulu čelí nedostatku pitné vody, varovala ve středu OSN. Během nedávných vojenských operací s cílem dobýt toto druhé největší irácké město z rukou islamistů byly totiž poškozeny některé vodovody. Ofenziva vládních jednotek proti Mosulu začala 17. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenští zdravotníci Matěj Karlák a Oliver Valentovič pomáhají lidem v Iráku - irácký Mosul, listopad 2016

Slovenští zdravotníci Matěj Karlák a Oliver Valentovič pomáhají lidem v Iráku - irácký Mosul, listopad 2016 | Foto: Jorge Calzadilla

"Téměř půl milionu civilistů, kteří již nyní bojují o to, aby se každý den dokázali uživit, se ocitl bez přístupu k pitné vodě. Dopad na děti, ženy a rodiny bude katastrofální," uvedla Lisa Grandeová, humanitární koordinátorka OSN pro Irák. "Nemáme vodu ani elektřinu. Pijeme vodu ze studně, ale té není dost," citovala agentura AFP jednoho z mosulských obyvatel, pětadvacetiletého Muhammada Chálila.

Podle iráckých velitelů vládní jednotky již získaly kontrolu nad 40 procenty východní části Mosulu. Pohybují se pomalu jednotlivými čtvrtěmi a potýkají se přitom s odstřelovači, sebevražednými atentátníky i s výbušninami nastraženými v automobilech. Elitní irácké jednotky jsou přitom jedinou silou, která vstoupila do Mosulu z východu. Irácká armáda, policie a kurdské oddíly postupují ze severu a z jihu, šíitské milice pak ze západu.

Části Mosulu jsou srovnané se zemí, ukazují satelitní snímky. Pod mosty jsou podle BBC výbušniny

Číst článek

Letadla koalice vedené Spojenými státy podnikla v posledních dnech sérii útoků na mosty přes řeku Tigris s cílem co nejvíce zabránit islamistům útočit pomocí sebevražedných atentátníků s nákladními vozidly naplněnými výbušninami na postupující iráckou armádu. Zasaženy byly čtyři z pěti mostů, přičemž útoky je mají vyřadit z provozu, ne je totálně zničit, aby byly po obnově míru opět k užitku.

Stejný důvod má i bombardování silnic s cílem vytvořit hluboké krátery ve vozovce, které rovněž komplikují provoz těžké techniky. Podle britského generála Ruperta Jonese přináší tato taktika výsledky: množství sebevražedných útoků se snížilo. Jones odhadl, že se bitva o Mosul protáhne ještě na mnoho týdnů.

Ofenziva u Mosulu je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu operaci podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme