Berte si účtenky. Začíná platit elektronická evidence tržeb v restauracích a hotelech

Bez pokladny, počítačového programu a tiskárny účtenek se od čtvrtka neobejde žádný restauratér, hoteliér, kavárník, hospodský nebo majitel bistra. První fáze elektronické evidence tržeb (EET) začíná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto | Foto: Petr Jadrný | Zdroj: Český rozhlas

Někteří ze 40 tisíc podnikatelů, kterých se EET v první fázi týká, plošný systém vítají a větší komplikace jim to nezpůsobuje. Někteří už ale své podniky raději zavřeli. Systém je pro ně příliš nákladný nebo se bojí pokut.

„Nový systém je natolik přísný, že už mě de facto nenechává přežít. Mně za každou operaci, pokud by neproběhla, tak jak má, hrozí pokuta 500 tisíc korun. Což v reálu znamená, že mi u každé operace hrozí exekuce mého bytu, protože jiný majetek de facto nemám,“ řekla paní Eva, která raději svůj podnik zavřela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Startuje EET pro restaurace a hotely. Více si poslechněte v reportáži Tomáše Bystrého.

Kromě pokuty hrozí ještě další menší sankce. Uživatelé si totiž musejí dávat pozor, jakým způsobem pracují s autentizačními údaji a certifikáty. Pokud s nimi budou zacházet tak, že bude hrozit jejich zneužití, mohou dostat pokutu až 50 tisíc korun.

Kontroloři budou z počátku shovívaví

Kontroloři ale budou z počátku vstřícní, tvrdí Aleš Hájek z finančního úřadu Jihomoravského kraje. „Samozřejmě první sankce, které budou ukládány, nebudou v té maximální výši. Vždycky záleží na správné úvaze, na míře trvání tohoto protiprávního stavu, na míře zavinění, na míře nebezpečnosti a tak dále,“ vysvětlil.

Babiš si sám rozbíjí EET, opozice nechce systém změnit, ale zrušit, tvrdí Sobotka

Číst článek

Od března příštího roku se začne EET vztahovat také na maloobchodní a velkoobchodní firmy. O rok později, tedy od března 2018, se pak zapojí také stánky s občerstvením, nebo třeba služby účetních, advokátů i lékařů.

„A potom čtvrtá fáze, která se týká vybraných řemesel. Tam začíná evidence 1. června 2018,“ popsala náměstkyně ministra financí Andrea Schillerová.

Je to balkánská supernovinka, zlobí se Kalousek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si od zavedení EET slibuje omezení takzvané šedé ekonomiky. „EET je samozřejmě hlavně narovnání podnikatelského prostředí, ale také opatření proti daňovým únikům. Je tedy namířené proti těm, kteří neplatí daně. A tady je 169 miliard krácených tržeb ročně,“ tvrdil Babiš.

Kalousek přirovnal EET ke koncentračnímu táboru. Za nevhodný příměr se omluvil

Číst článek

Opozice s celým systémem EET nesouhlasí. Podle ODS a TOP 09 zničí malé podnikatele. „Tato balkánská supernovinka, která byla zavedena pouze na Balkáně, vedla jenom k větší balkanizaci. Určitě ne k narovnání podnikatelského prostředí,“ řekl předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Kvůli EET se nedávno také vyostřil spor mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a právě ministrem financí Babišem. Ten totiž těsně před spuštěním přišel s návrhem, aby podnikatelé s příjmem do 250 tisíc ročně mohli místo evidence platit paušální daň. Navrhuje také úlevy pro platby kartou na internetu v e-shopech. Premiér si ale myslí, že ministr financí změnami celý systém EET rozbíjí.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme