'My hospodští jsme v první linii. Z restaurací se stanou klubovny.' Začíná platit EET

Jako zmatek nad zmatek hodnotí někteří hospodští zavádění Elektronické evidence tržeb. A to i tací, kteří už dávno mají elektronické pokladny, aby měli neustálý přehled nebo aby je třeba nenapálil vlastní personál. Majitelům hospod a restaurací také vadí, že podmínky měly původně platit pro všechny stejně, nakonec je to ale jinak. Ministerstvo financí kritiku odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příběh elektronické evidence tržeb bude zapsán v dějinách české polistopadové politiky

Příběh elektronické evidence tržeb bude zapsán v dějinách české polistopadové politiky | Foto: Václav Pancer | Zdroj: ČTK

„Proti větru se nedá jít, tak co mohu dělat,“ popisuje hospodský Aleš Dočkal. Obklopen hromadou piv nahlíží do počítače, kde by se měly objevit informace, které se týkají EET. Stroj vypadá, že už slouží léta.

„Na papíře s tužkou bych vést restauraci dnes už nedokázal,“ vysvětluje. Nejvíc mu na EET vadí to, že pravidla, která měla platit pro všechny, platí jen pro někoho:

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle některých hospodských ministerstvo financí zavádí Elektronickou evidenci tržeb chaoticky

„Podívejte se, jak to dopadlo. V první linii jsme zůstali nakonec my hospodští a ještě ke všemu ne všichni. Ubudou hlavně restaurace na venkově, které se přetvoří na nějaký zájmový klub místních organizací, ať to budou hasiči nebo zahrádkáři a podobně. Z restaurace se stane klubovna a pivo bude zdarma, jen v rohu bude kasička, kam se bude přispívat na činnost,“ říká Dočkal.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec tvrdí, že vše je připraveno a drobní živnostníci nemají žádnou výjimku.

Berte si účtenky. Začíná platit elektronická evidence tržeb v restauracích a hotelech

Číst článek

„V případě drobných živnostníků s tržbami do 250 tisíc korun ročně nejde o žádnou výjimku, ale pouze o možnost požádat finanční správu o takzvané paušální zdanění,“ uvedl Žurovec.

Ministerstvo financí předpokládá, že až se systém v roce 2018 rozjede naplno, přinese do rozpočtu na daních o 18 miliard korun víc než teď.

Ľubomír Smatana, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme