Vídeňská důchodkyně varuje Rakušany před volbou krajní pravice: Už jsem to zažila

1. prosinec 2016

Rakušany čeká v neděli důležité hlasování. V opakovaném druhém kole voleb budou volit prezidenta. Mohl by zvítězit kandidát krajní pravice Norbert Hofer. Byl by to její první a opravdu velký úspěch v Evropě. Dalším kandidátem je bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen.

Do vyhrocené předvolební kampaně teď výrazně zasáhl emotivní videozáznam – vzkaz devětaosmdesátileté Gertrude, která jako jediná z rodiny přežila holocaust. „Nevolte Norberta Hofera,“ vyzývá vídeňská důchodkyně, která neuvádí své příjmení. Apeluje hlavně na mladé lidi. Video, jak informuje například portál Local, už zhlédly miliony lidí a tisíce dalších je komentovaly.


Ultrapravicová strana Svobodných, za kterou kandiduje Hofer, podněcuje v lidech ty nejhorší pudy a vrací nás zpátky k antisemitské rétorice a politice prosazované ve třicátých letech.Gertrude

„Ultrapravicová strana Svobodných, za kterou kandiduje Hofer, podněcuje v lidech ty nejhorší pudy a vrací nás zpátky k antisemitské rétorice a politice prosazované ve třicátých letech,“ varuje na videozáznamu Gertrude. Sama prý velmi dobře ví, jaké to je, být ve vlastní zemi občanem druhé kategorie. A jak rychle se může nenávistná rétorika změnit v platné zákony a činy s fatálním dopadem na celé skupiny lidí.

Jediná z rodiny přežila

„Už jednou jsme takový scénář viděli. Lidem vštípili nenávist anebo se v nich sama zrodila. Ta degradace a výsměch…pamatuju si, jak se Vídeňáci posmívali židům, kteří tehdy museli zametat ulice. Muži, ženy a děti jen přihlíželi a smáli se,“ vzpomíná Gertude.

Jak portál Local dále uvádí, podobnou atmosféru cítí Gertrude i dnes. „Trápí mě to a mám z toho strach,“ vypráví před kamerou žena, kterou jako šestnáctiletou s rodiči a dvěma malými bratry odvezli do nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Domů se vrátila jen ona.

Dnes na videozáznamu, který zveřejnil volební štáb Alexandra Van der Bellena, popisuje paralely mezi současností a neslavnou předválečnou a válečnou historií rakouských sympatií vůči nacismu.

Video zhlédly miliony lidí, Gertrude se obrací hlavně na mladé

A podobnosti nalézá i v rétorice strany Svobodných a jejího kandidáta na funkci hlavy státu. Gertrudu podle jejích slov šokovaly hlavně postoje a prohlášení předsedy Svobodných Heinze-Christiana Stracheho. Ten - kromě mnoha nacionalistických a xenofobních výroků - také tvrdí, že migranti mohou v Rakousku rozpoutat občanskou válku.

Video má velký ohlas hlavně mezi mladými lidmi. Ostatně právě na ně se Gertrude obrací především. A radí jim, aby se při hlasování zeptali sami sebe: Co by se stalo, kdyby vyhrál právě tento kandidát? „Tyhle volby jsou už asi moje poslední ... Ale mladí lidé mají celý život před sebou,“ říká Gertrude.

„Jako sedmiletá jsem byla svědkem občanské války. A nikdy na to nezapomenu. Tehdy jsem viděla první mrtvé, bohužel zdaleka ne ty poslední,“ říká devětaosmdesátiletá žena s poukazem na krvavý pokus domácích nacistů o převrat v roce 1934. Ten sice nakonec skončil jejich dočasnou porážkou, země však musela čelit čím dál nevybíravějšímu tlaku hitlerovského Německa, který nakonec vedl k anšlusu Rakouska.

Z aktuálních průzkumů vyplývá, že nedělní volební duel mezi Hoferem a Van der Bellenem bude velmi vyrovnaný. V atmosféře dravého nástupu populismu, na jehož vlně dosáhl Donald Trump triumfálního vítězství v amerických prezidentských volbách a z něhož těžili i zastánci brexitu, jsou však jakékoli prognózy ošidné. Hofer stejně jako jeho populističtí souputníci přiživuje obavy z imigrantů a nedůvěru k elitám a tradičnímu establishmentu.

Logo

Volby podruhé, navíc i odložené

Jak server Local připomíná, opakování druhého kola prezidentských voleb nařídil ústavní soud. V květnu porazil Van der Bellen Hofera rozdílem pouhých 30 863 hlasů. Svobodní však hlasování napadli u ústavního soudu s poukazem na procedurální chyby. Opakované volby se měly konat už začátkem října, ale kvůli problémům s hlasovacími lístky byly odloženy na prosinec.

Strana Svobodných vznikla v padesátých letech a rakouská veřejnost ji dlouho vnímala jako stranu bývalých nacistů. Dnes, jak podotýká server Local, má velké šance na vítězství v parlamentních volbách, které se uskuteční v roce 2018. I tohle si Gertrude uvědomuje. Ale kromě obav má i důvod k radosti. „Jsem příjemně překvapená, že slova jedné staré ženské berou lidé s takovou vážností,“ komentuje Gertrude svou nečekanou popularitu. Tolik server Local.

autor: smi
Spustit audio