„Holocaust on ice“ vzbudil dojetí i nechuť. Je ruská státní televize zvrácená?

Tragickou a stále traumatizující zkušenost holocaustu si lze připomínat nejrůznějšími způsoby. To, co se však před několika dny událo na moskevském ledě, je výraz neúcty, ale i překročení všech mezí dobrého vkusu. „Holocaust on ice“, píše britský deník Guardian.

Přední britský deník a spolu s ním i další světová media informují o televizní show, která je v Rusku velmi populární. Má název Doba ledová a celebrity v ní předvádějí, jak dovedou bruslit. Vystoupila v ní i bývalá olympijská šampionka v krasobruslení a manželka mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova Taťjana Navková.

Spolu s partnerem Andrejem Burkovským se blýskli piruetami ve vězeňském pruhovaném mundúru, jaký nosili vězni koncentračních táborů. A nechyběla ani výrazná žlutá židovská hvězda. Oblíbenou soutěž vysílala o víkendu ruská státní televize.

Od poroty získal „vězeňský tanec lásky“ maximální počet bodů a vyvolal u nadšeného publika vlnu sympatií – ale také posměšné odsudky na sociálních sítích a oficiální protest izraelských oficiálních míst, informuje server stanice Deutsche Welle.

Čtyřminutové vystoupení bylo, jak uvádí sama Navková, koncipováno na motivy italského filmu „Život je krásný“. Oscarová tragikomedie, kterou v roce 1997 natočil režisér Roberto Benigni, vypráví příběh italského židovského otce, který se s malým synkem ocitne v koncentračním táboře. A vší silou se snaží s chlapcem přežít. Syna zachrání, ale sám nakonec zahyne.

Krasobruslařka chtěla připomenout dětem holokaust

Navková posléze vysvětlovala, že tancem chtěla tuto strašnou dobu připomenout hlavně dětem. Kreace krasobruslařského dua je však mohla spíše vyděsit. Navková a Burkovskij se smáli a pantomimicky jeden na druhého stříleli. Nechyběl ani zvuk dávek ze samopalu.

Ohlas na sociálních sítích byl ale podle Guardianu nejednoznačný, a to i v podobě nepublikovatelných výrazů či rad, aby tanečníci okusili pár měsíců hladovění, anebo vystoupení zakončili v plynové komoře. Jiné uživatele ale tanec dojal až k slzám. Další připomínali, že vystoupení je dílem choreografa a stříbrného krasobruslařského medailisty z olympiády v roce 2002 Ilji Averbucha, který je sám židovského původu.

„Motivy holocaustu nemohou sloužit jako zábava, taneční soutěže či televizní reality show. A pokud se tak děje, je to vyjádření neúcty k šesti milionům zavražděných Židů. Ve vyhlazovacích lágrech se netančilo, nebyly to letní tábory,“ komentuje celou věc izraelská ministryně kultury Miri Regevová.

Navková se převlékla za židovskou vězenkyni, její manžel zase za nacistického vojáka

„Téma je natolik bolestné, natolik krvavé, že je otázkou, jak jej uchopit. Existují vůbec nějaká kritéria? Myslím, že by tu neměly mít místo posměch, ironie ani úšklebky. Ale holocaust – to nebylo jen zabíjení, ale i obrovský vzdor ducha a lidské důstojnosti. A jestli právě tohle inkriminovaný tanec vyjadřoval, pak v něm nic špatného nevidím,“ cituje Deutsche Welle spisovatelku Allu Gerberovou, která v Moskvě řídí osvětové středisko o holocaustu.

Navková se pyšní zlatou medailí v kategorii tanečních párů z turínské olympiády v roce 2006. S někdejším partnerem Romanem Kostomarovem byli rovněž trojnásobnými mistry Evropy a dvojnásobnými mistry světa. Za mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova se úspěšná sportovkyně provdala loni při opulentním ceremoniálu na břehu Černého moře. Od té doby se pár prohybuje v nejvyšších patrech ruského mediálního a společenského výsluní- uvádí Deutsche Welle.

Deník Guardian zase připomíná, že podobný skandál, jako jeho Navková, má na kontě i její manžel Peskov. Letos v dubnu se v televizní soutěži „Tančíme s hvězdami“ objevil v uniformě nacistického vojáka. I jeho tehdy častovali uživatelé sociálních sítí řadou sarkastických komentářů.

autor: smi
Spustit audio