Ústecký kraj nebude mít od 1. ledna vlastní leteckou záchrannou službu

1. prosinec 2016

Ústecký kraj bude od 1. ledna 2017 bez vlastní letecké záchranné služby. Ministerstvo zdravotnictví letos vyhlásilo soutěž na nového provozovatele, a i když už je známá firma, která by měla v Ústeckém kraji létat, ministerstvo s ní nemůže podepsat smlouvu.

Leteckou záchrannou službu měla od 1. ledna zajišťovat v Ústeckém kraji slovenská společnost ATE. Ta totiž vyhrála výběrové řízení ministerstva zdravotnictví. Kvůli napadení soutěže neúspěšným zájemcem o provozování letecké záchranky v kraji teď nemůže ministerstvo s vybranou firmou podepsat smlouvu.

Dočasně by měly v Ústeckém kraji létat posádky z tří sousedních krajů. „Hlavně by měla být zajišťována z Prahy, Šluknovský výběžek z Liberce a z Plzně Žatecko a Podbořansko a východní část Chomutovska,“ vysvětluje komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Podle toho, co dnes zmínil hejtman Oldřich Bubeníček, má jít o řešení na několik týdnů. Chtěl by, aby bylo jasno do konce ledna. Podobně se vyjádřil dnes už bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Nejčernější scénář? Až tři měsíce, pak týdny příprav

Vše teď závisí na tom, jak rychle rozhodne o námitce na výběr nového provozovatele antimonopolní úřad. Ten má v prvním stupni řízení na rozhodnutí 60 dnů. I potom se ale může kdokoliv odvolat a lhůta by se tak dál prodlužovala až na 3 měsíce.

Vybraná firma ale ani pak nebude moci začít hned v Ústeckém kraji létat. Další čas totiž budou potřebovat ústečtí letečtí záchranáři na seznámení se s novým strojem.

„Pokud chceme zajistit alespoň ten základ, tak můžeme mluvit o týdnech. My se, alespoň za zdravotnickou záchrannou službu, pokusíme připravit v týdnech,“ vysvětlil před časem Petr Bureš z krajské záchranky.

Záchranáři si totiž musí zvyknout na jiný stroj a například si i nacvičit starty nebo slaňovaní s novými piloty.

autor: bach
Spustit audio