Velký bariérový útes je v horším stavu, než se čekalo. Poškozena je naprostá většina korálů

Velký bariérový útes u východního pobřeží Austrálie již několik let chřadne. Nejnovější čísla ale podle tamních vědců odhalují v jeho severní části mnohem silnější porušení, než se očekávalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potápění, potapěč, moře, oceán, korálový útes

potápění, potapěč, moře, oceán, korálový útes | Foto: Fotobanka Pixabay

Nelze jednoznačně určit, o jak velké poškození se jedná. V posledních letech se čísla různí, nějakým způsobem je ale v tomto největším korálovém systému na zemi poškozena naprostá většina všech korálů.

Poškození se ale dá ještě zvrátit, pokud se ale budeme bavit o odumírajících korálech, tak do tohoto stádia se jen za posledních 9 měsíců, podle mořských biologů z univerzity Jamese Cooka, dostaly takřka dvě třetiny korálů v nejpostiženější - severní části Velkého bariérového útesu.

Důvod: globální změny teplot

Důvody pro tak rozsáhlé poškození australský korálů jsou globální změny teplot - a pro světové oceány to platí dvojnásob. Protože je bariérový útes ale skutečně velký (dlouhý je přes 2000km) panují v jeho částech rozdílné podmínky, které dále vysvětluje prof. Zdeněk Ďuriš z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

„V místech, kde je největší úmrtnost – v severní třetině bariérového útesu, přichází z východu jihorovníkový pasátový proud, který přináší teplé vody po dobu mnoha týdnů až měsíců od pobřeží Ameriky. Proud se nahřívá v tropickém klimatu ještě více a vody, které jsou ještě teplejší v důsledku oteplování klimatu a dalších jevů, tak tyto oteplené vody se přirážejí ke korálovému útesu přesně v těch místech, kde je ta největší úmrtnost,“ vysvětlil Ďuriš.

Právě kvůli rozdílnému proudění vody se někde dostává z hlubin prospěšnější chladná voda a v méně postižených jižních částech navíc pozitivně působí i vyšší oblačnost.

Velmi úzce s úbytkem korálů souvisí také jejich bělení, které je důsledkem toho, že koráli kvůli teplejší vodě přicházejí o své symbiotické řasy, bez kterých blednou.

Hvězdice trnitá ničí Velký bariérový útes. Australané jí vyhlásili boj

Číst článek

Když vezmeme v potaz, že tyto řasy poskytují korálům zhruba polovinu všech živin, přežít bez nich dokážou jen několik týdnů.

Kvůli znečištění vod a se přemnožila dravá hvězdice trnitá, která korály napadá.

Lákadlo pro turisty


Korálový útes se během let stal vyhledávanou turistickou atrakcí. Zaměstnává až několik stovek tisíc tamních obyvatel a svou přírodní pestrostí se přirovnává k deštným pralesům.

I přesto, že vědci sledují změny jen na velmi krátkém časovém úseku, rozměry a rozmanitost těchto korálů se velmi pravděpodobně zmenší. Na druhou stranu jak tvrdí třeba profesorka atmosférických věd na Technické univerzitě v Georgii Kim Cobbová, mohl by zde vzniknout i jiný korálový ekosystém, který bude lépe přizpůsoben na budoucí změny teploty.

Obnova Velkého bariérového útesu potrvá desetiletí

Číst článek

Jih útesu se zdá být zatím v pořádku a je tak možné, že by v budoucnu mohly tamní koráli přispět i k obnově severních části.

„Přestože se hlavní proudy v první horní třetině rozcházejí – jedny na sever a druhé na jih, existuje tam spousta zpětných proudů menších cirkulací, což znamená, že poškozená část útesu je schopná se "zásobovat" larvami "úspěšnějších" částí útesu. Některé larvy se budou dostávat z jihu na sever a budou moci kolonizovat uvolněná místa,“ uzavírá mořský biolog Zdeněk Ďuriš.

Hraje se ale o čas protože opuštěné korálové slupky mohou postupně rozpustit vláknité řasy dříve, než se k nim zárodky nových korálů dostanou.

Ondřej Ševčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme