Ode dneška musí někteří podnikatelé evidovat své tržby elektronicky

1. prosinec 2016

Ode dneška musí část podnikatelů evidovat tržby elektronicky. Firmám nebo živnostníkům to ukládá zákon. Díky on-line připojení má finanční správa okamžitý přehled o jejich tržbách. V první fází se elektronická evidence tržeb týká stravovacích a ubytovacích provozů. Někteří podnikatelé na spuštění nového systému nečekali a skončili nebo ode dneška podnikají jiným způsobem.

Přesné množství podnikatelů, kterých se první fáze EET týká, podle mluvčí Finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaely Hošťálkové, není možné přesně zjistit. „ My nepracujeme s žádným konkrétním počtem podnikatelů, protože přesně nevíme, zda budou EET podléhat už v první vlně. Také platí podmínka, že musí být připojen až okamžikem přijetí první platby v hotovosti.“

Některé podniky zůstanou v Česku zavřené, ukazují to například seznamy odběratelů piva. Tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje jeho Jitka Němečková potvrdila, že se zavedením EET řada restaurací a hospod skutečně skončila a to hlavně ty menší. V současné chvíli se jejich počet odhaduje v řádu stovek.

Některé provozovny se zavřely a jiné se dle potřeb zákona přeměnily

Například jídelna, která se nachází nedaleko nádraží Jižní předměstí v Plzni, z důvodů zavedení EET již neotevře. Podle jejího majitele Jaroslava Tauera je příliš vysoká pořizovací cena veškerého vybavení nutného pro elektronickou evidenci tržeb a vysoké jsou i měsíční poplatky za potřebný software. Majitel tedy našel háček v zákoně a z jídelny udělal výdejnu. Na ty se totiž EET bude vztahovat až od roku 2018.

To Petr Choura, ředitel hudebního klubu Divadlo pod lampou systém EET v zásadě vítá. Nicméně mu vadí, že podmínky jsou nerovnoměrné. Pokud má elektronická evidence tržeb fungovat, měly by pro všechny platit stejná pravidla.

Jestli restaurace a hotely tržby evidují a jestli vydávají účtenky, na to dohlédne Finanční a Celní správa. Za porušení povinností hrozí pokuta až půl milionu korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio