Brusel chystá pravidla pro drony. Hraček se týkat nebudou

Drony jsou v posledních letech jedním z hitů Vánoc. Nejsou to ale jen hračky. Malé bezpilotní letadlo už některé firmy využívají třeba k dopravování zásilek. Na tento narůstající fenomén reaguje také Evropská unie a chytá pro drony první celounijní pravidla. V Bruselu o nich jednali ministři dopravy Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dron nesoucí potratové pilulky

Dron nesoucí potratové pilulky | Foto: Mark Godefroy

Lidé, kteří si dron koupili nebo se ho koupit chystají, se nemusí bát nějakých omezení, ujišťoval první náměstek dopravy Tomáš Čoček.

„Pokud se bavíme o dronech s charakterem hraček, tak se omezení nechystají. Jde spíše o drony pokročilejší. Pokud máme drony rozdělit do kategorií, tak u hracích zařízení žádná regulace potřeba není,“ sdělil Čoček.

Tři kategorie dronů

Ministři dopravy ve čtvrtek řešili rozdělení malých civilních bezpilotních letounů do tří kategorií. Do první skupiny spadají hobby přístroje, u kterých se s žádnými předpisy nepočítá, majitelé s nimi ale nesmějí létat třeba nad elektrárnami. Do dalších kategorií spadají již profesionálnější stroje, které se využívají pro zmiňované dopravování balíků. Pro tyto letouny už pravidel platit budou. Na jejich přesné podobě se budou dohadovat členské státy s Evropskou komisí.

Dnes už v Evropě létají desetitisíce těchto strojů, a proto Evropská unie cítí potřebu jim dát jednotná závazná pravidla.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme