Progress k ISS nedorazí. Krátce po startu se zřítil, potvrdila ruská vesmírná agentura

Ruskou nákladní loď Progress ve čtvrtek postihla porucha a krátce po startu se zřítila na Zemi. Potvrdila to ruská vesmírná agentura. Progress měl na ISS dovézt 2,5 tuny nákladu, zřejmě ale skončil v troskách nedaleko rusko-mongolské hranice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská kosmická loď Sojuz (nalevo) a loď Progress (napravo) umístěné na Mezinárodní vesmírné stanici

Ruská kosmická loď Sojuz (nalevo) a loď Progress (napravo) umístěné na Mezinárodní vesmírné stanici | Foto: NASA

Jen několik minut po startu Progressu zaznamenalo ruské řídící středisko výpadek telemetrického spojení. Poruchu při přenosu dat potvrdil i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

K závadě došlo podle Roskosmosu po spuštění motoru třetího stupně nosné rakety Sojuz-U. Progress se dostal na chybnou oběžnou dráhu a zřítil se.

Svědci pozorovali velkou explozi objektu letícího ve výšce 190 kilometrů nad republikou Tyva. Podle předběžných informací došlo k technické závadě na třetím stupni rakety Sojuz, který explodoval.

Nákladní loď Progress MS-04 měla šestičlenné posádce ISS dovézt mimo jiné zásoby paliva a vody, vědecké přístroje a kontejnery s potravinami a léky. Spojit s ISS se měla v sobotu večer. Havárie ale chod orbitální stanice ani její posádku neohrozí, uvedla agentura Roskosmos.

Nosná raketa Sojuz-U je na konci doby svého využití, derniéru Roskosmos chystá na únor příštího roku. Stroj pak nahradí nová modernizovaná verze Sojuz 2.1a.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme