Americký senát schválil prodloužení zákona o protiíránských sankcích. Obama ho nejspíš podepíše

Senát amerického Kongresu ve čtvrtek schválil zákon, který o dalších deset let prodlužuje možnost zavedení protiíránských sankcí. Hlasování bylo téměř jednomyslné, jeden senátor nehlasoval. V listopadu už zákon schválila Sněmovna reprezentantů a očekává se podpis hlavy státu. Podle agentury Reuters Barack Obama zákon zřejmě podepíše, jakmile ho dostane na stůl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy na jihu Iráku ve městě Basra

Těžba ropy na jihu Iráku ve městě Basra | Zdroj: Reuters

Zákon byl poprvé přijat v roce 1996 a od té doby byl už několikrát prodloužen. Jeho původním smyslem bylo potrestat firmy, které obchodují s Íránem a investují do jeho energetického sektoru. USA tak chtěly omezit schopnost Íránu financovat terorismus a budovat jaderný potenciál. Po loňském podpisu jaderné dohody s Íránem dává zákon Washingtonu možnost zasáhnout v případě, že Teherán smlouvu poruší.

Írán se v jaderné smlouvě zavázal mimo jiné k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku.

Jednání o íránském jaderném programu se protáhlo, podle USA je ale produktivní

Číst článek

Podle zákona schváleného Senátem prezident může zavést sankce proti firmám, které s Íránem obchodují. Může rovněž vyhlásit sankce proti Íráncům, kteří se podílejí na vývoji balistických raket, kdo podporují terorismus a dopouštějí se porušování lidských práv. Pokud by platnost zákona Obama neprodloužil, vypršel by s koncem letošního roku.

Nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí nedávno prohlásil, že prodloužení amerických sankcí proti Íránu o deset let by bylo porušením mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Upozornil, že Teherán by v takovém případě přijal odvetná opatření.

Nově zvolený prezident USA Donald Trump jadernou dohodu s Íránem ve své kampani ostře kritizoval, měla by se podle něj dojednat smlouva nová. Vyzval zároveň ke zpřísnění sankcí proti Íránu s cílem donutit Teherán k větším ústupkům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme