Bude Británie Evropské unii platit za přístup na trh? Britští ministři by nebyli proti

Dva členové britské vlády přiznali, že by jejich země mohla po brexitu platit za přístup na jednotný evropský trh. Úplné setrvání v něm ale považují jak Londýn, tak Brusel za prakticky vyloučené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hádka mezi brexitáři a zastánci setrvání v EU vypukla kvůli nutnému zvýšení rozpočtového zadlužení země

Hádka mezi brexitáři a zastánci setrvání v EU vypukla kvůli nutnému zvýšení rozpočtového zadlužení země | Foto: Kirsty Wigglesworth | Zdroj: ČTK

Dva členové londýnského kabinetu poprvé přiznali, že by Británie mohla po brexitu platit za částečný přístup na jednotný evropský trh. Ministr pro odchod z Evropské unie Davis a šéf resortu financí Hammond připustili možné ústupky ohledně plateb do unijní pokladny. Úplné setrvání v jednotném trhu ale považují jak Londýn, tak Brusel za prakticky vyloučené.

Britskou vládu odrazuje, že by plnohodnotné členství v jednotném trhu znamenalo zachování volného pohybu osob. Zbytek Evropské unie v této věci odmítá slevit.

Ministr pro brexit David Davis v Dolní sněmovně prohlásil, že pokud by nejlepší možná dohoda o přístupu britského zboží a služeb na evropský trh vyžadovala platby, britská vláda by takovou variantu zvážila.

Přitom vysoké sumy, které Londýn odvádí do pokladny EU, byly v kampani před referendem jedním z hlavních argumentů euroskeptického tábora. Ministr financí Philip Hammond pak dodal, že britská pozice musí být před začátkem oficiálních rozhovorů co nejflexibilnější, a že si vláda musí ponechat v záloze co nejvíc nástrojů.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme