Vánoce pod mostem? Osmdesáti lidem z Broumovska vypršela nájemní smlouva, musí se vystěhovat

Majitel jednoho z broumovských bytových domů neprodloužil svým nájemníkům smlouvy. Do konce roku se tak musí vystěhovat zhruba osm desítek lidí, v některých případech jde o matky s dětmi. Těm proto radnice nabídla dočasné ubytování v azylových domech mimo Broumov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mostecká radnice chce zkontrolovat byty v problémové části města, v tzv. „blocích 100“

Mostecká radnice chce zkontrolovat byty v problémové části města, v tzv. „blocích 100“ | Foto: Jan Beneš

Starší bytový dům v Broumově - Olivětíně byl v posledních letech domovem dvou desítek rodin s dětmi. Z velké části jde o sociálně slabé, kteří žijí z dávek. I kvůli tomu se jim nové bydlení hledá těžko.

„Hledám všude možně podnájem, ale jak řeknu, že jsem Romka, že je nás šest, tak chtějí 30 tisíc kauci a 10 tisíc nájem. Neexistuje, abych to dala do kupy," popisuje Renata Jakovičová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volných městských bytů je v Broumově minimum, rodinám s dětmi je ale město může zprostředkovat pobyt v azylových domech

Ta žije v Broumově šest let a s partnerem mají čtyři děti. To, že jim majitel domu neprodlouží nájemní smlouvu, se dozvěděla před dvěma týdny. Co bude dál, netuší.

„Asi půjdu s dětma pod most. Až takhle si myslím, že to může skončit."

Podobně je na tom také Josef Kurucz. V Broumově nové bydlení nesehnal a s partnerkou a dítětem uvažují o stěhování do Prahy, chybí jim ale peníze.

O krizové situaci ví i broumovská radnice. Jak ale říká starosta Jaroslav Bitnar z Volby pro Broumov, město lidem pomoct nemůže.

„Všichni se okamžitě rozeběhli na město a dožadují se poskytnutí nějakého bytu. V tomhle jim vyhovět neumíme a nemůžeme. Město nemá žádnou povinnost zajišťovat lidem, kterým skončí nájemní smlouva, nějaké jiné bydlení.“

„Ale samozřejmě musíme být připraveni a očekávat, že tady na konci roku může nastat nějaká krizová situace,“ dodává starosta.

Azylové domy

Volných městských bytů je minimum, část lidí navíc podmínky pro přidělení bytu nesplňuje, mají totiž dluhy vůči městu. Úředníci tak nabízí hlavně poradenství, zprostředkovat mohou například bydlení matek s dětmi v azylových domech.

„Ale je to jen na určitou dobu, kapacita je omezená a služby jsou mimo Broumov. Nejbližší je v Trutnově, případně v Náchodě a Hradci Králové, což je nějakých 75 kilometrů," doplňuje vedoucí sociálního odboru Miloš Andrš.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme