Vandalové řádí i na Wikipedii. Pomáhají je usměrňovat i editoři z řad seniorů

2. prosinec 2016

Věděli jste, že čeští wikipedisté jsou přibližně dvakrát tak aktivnější než ti slovenští? Mezi národy patří mezi ty nejhorlivější přispěvatele do internetové encyklopedie. Každý den vytvoří asi devadesát nových článků. Jejich okruh se neustále rozšiřuje, a to například i mezi seniory.

„Vložíme nějaký obrázek? Nějaký vypovídající… Hele, tady je pierot, ale není vidět!“ Kolem počítače v učebně Moravské zemské knihovny v Brně se mačká několik dam, které se dohadují, jaký ilustrační obrázek vloží k heslu o brněnském Žerotínově náměstí.

Přihlíží jim také sedmdesátiletý Otakar Pospíšil. Celý život se zajímá o encyklopedie, a proto se přišel do kurzu naučit, jak zacházet s encyklopedií internetovou: „No, musí to člověk dostat, jak se říká, do krve. Protože to není jenom sednout k počítači a tvořit stránku, ale člověk se musí umět orientovat v tom, kde co najít.“


V sobotu 3. prosince se v Brně uskuteční 8. česká Wikikonference. Tvůrči české Wikipedie se sejdou, aby zhodnotili pokrok v uplynulém roce a umožní návštěvníkům nahlédnout pod pokličku tvorby této internetové encyklopedie.

Jeho trpělivým učitelem je Martin Strachoň, sám dlouholetý aktivní wikipedista – přispěvatel: „Podporujeme seniory, aby byli aktivní. Naším záměrem je poskytnout jim znalosti a zkušenosti tak, aby mohli sami tvořit obsah Wikipedie.“ A sedmdesátník už má i konkrétní vizi: „V hlavě mám ideu – můj prastrýc byl v první světové válce polním kurátem, prožil tažení v Haliči. Napsal tři knihy svých vzpomínek a rád bych jeho postavu zdůraznil, protože historie první světové války je trošku zanedbávaná a je třeba si připomenout i takové maličkosti, jako je práce polního kuráta.“

Nejpopulárnější hesla? O Česku a aktuálních událostech

Možná se tedy heslo o prastrýci pana Otakara stane jedním z 370 tisíc článků, které se na české Wikipedii nacházejí. A bude-li skutečně svědomitý, třeba se dostane mezi šest stovek lidí, kteří hesla na Wikipedii aktivně několikrát do měsíce doplňují. Podle Marka Blahuše, který je organizátorem brněnské komunity okolo internetové encyklopedie, je ale daleko více lidí, kteří ji pouze čtou. Nejpopulárnější jsou hesla týkající se České republiky a aktuálních událostí.

Jako příklad uvádí jednu perličku týkající se Masarykovy univerzity: „Opakuje se to každý rok vždycky v říjnu, když pan rektor Bek není pozván na udělování státních vyznamenání. Návštěvnost článku o něm naroste na stonásobky,“ usmívá se Marek Blahuš.

Senior u počítače. Ilustrační foto

Wikipedii díky péči armády dobrovolníků považuje za důvěryhodný zdroj. Přesto se na ní občas objevují žertovné pokusy: „Byl jeden takový pokus o změnu Wikipedie, kdy někdo do článku o hřibu satan napsal, že je to jedlá houba, nikoliv jedovatá, s vysvětlením – je to jenom na dvě minuty, chci napálit svou sestru.“

Vtípek nicméně vydržel jen dvě minuty, než jej zodpovědný editor odstranil. A právě kritické zacházení se zdroji a informacemi je jedním z témat, které chtějí čeští Wikipedisté v brzké době otevřít. Kromě projektů Studenti píší Wikipedii nebo Senioři píší Wikipedii plánuje komunita okolo internetové encyklopedie přispět také k výuce digitální gramotnosti.

Spustit audio