Jižní Korea jde proti KLDR. Sankce kvůli jaderným testům rozšiřují i USA a Japonsko

Jihokorejská vláda zavádí nové sankce proti Severní Koreji. Reaguje tak na sérii jaderných testů, které Pchongjang provedl v minulých měsících. Ti, kteří se podílí na vývoji severokorejského jaderného programu, budou mít nově vstup do Jižní Koreje zakázán. Nové postihy kvůli zářijovým pokusům oznámily také Spojené státy a Japonsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální Kim Ir-senovo náměstí v Pchjongjangu

Centrální Kim Ir-senovo náměstí v Pchjongjangu | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Nová opatření by se měla dotknout nejen vysokých politiků, firem a blízkých spolupracovníků severokorejského vůdce Kim Čong-una, ale i některých zahraničních odborníků, potvrdil místopředseda jihokorejské vlády Lee Joon-sik.

„Rozšířili jsme seznam sankcí o 35 subjektů a 36 odborníků, kteří se podílí na vývoji zbraní. Zakážeme vstup do země těm zahraničním vědcům z oboru jaderných technologií, kteří představují riziko pro bezpečnost,“ oznámil.

Severní Korea čelí novým sankcím. OSN výrazně omezí prodej jejího hlavního exportu - uhlí

K podobným sankcím proti Pchongjangu přistoupilo i Tokio. Japonsko chce stejně jako Jižní Korea zakázat vstup vědcům a odborníkům, kteří se podílejí na severokorejském jaderném programu. Japonsko rovněž plánuje zmrazit majetek firem, organizací a podnikatelů, kteří pracují na vývoji jaderných zbraní pro Pchongjang.

USA přitvrzují

Spojené státy v pátek rozšířily svůj sankční seznam proti KLDR o sedm severokorejských vládních představitelů a 16 severokorejských společností.

Americké ministerstvo financí, které má sankce na starosti, uvedlo, že na černé listě jsou představitelé ministerstva pro atomový energetický průmysl či vládnoucí Korejské strany práce. Tři ze sankcionovaných osob, kterým Washington zmrazil majetek a zakázal do USA cestovat, jsou zároveň na seznamu Rady bezpečnosti OSN.

„Cílem těchto sankcí je odříznout KLDR od finančních zdrojů a bránit režimu v jeho destabilizačním a provokativním chování," uvedlo americké ministerstvo financí.

OSN uvalila sankce proti Severní Koreji v roce 2006, a to právě v reakci na jaderné a raketové testy. Sankce byly několikrát zpřísněny. Poslední jadernou zkoušku KLDR uskutečnila 9. září. Nové sankce kvůli v pořadí pátému nukleárnímu testu uvalila na KLDR Rada bezpečnosti OSN ve středu. Režim nové sankce zkritizoval a označil za porušení své suverenity.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme