Urna s popelem Fidela Castra míří do Santiaga. V neděli ji uloží na tamním hřbitově

Konvoj s ostatky kubánského vůdce Fidela Castra večer dorazí do Santiaga de Cuba na východě země. V sobotu tam bude vzpomínkové shromáždění a v neděli uloží urnu s popelem do hrobu na tamním hřbitově. Fidel Castro zemřel před týdnem. Vojenská kolona s jeho ostatky od středy cestovala z Havany napříč zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro Fidela Castra truchlí na Kubě tisíce lidí

Pro Fidela Castra truchlí na Kubě tisíce lidí | Zdroj: Reuters

Smuteční karavanu tvoří několik vojenských aut, jedno z nich veze i skleněnou vitrínu s urnou bývalého vůdce Kuby. Cestu napříč Kubou lemují desítky tisíc truchlících obyvatel.

„Přišla jsem se rozloučit se svým otcem, s otcem všech Kubánců. Jeho duch s námi bude navěky,“ řekla jedna z obyvatelek.

Na Kubě se drží smutek, rozhlas a televize vysílají pořady o Fidelu Castrovi. Lidé i instituce vyvěšují vůdcovy portréty, není jich ale mnoho a nejedná se o státem organizovanou výzdobu.

Dnešní den je zároveň 60. výročím vylodění Castra a jeho mužů z jachty Granma poblíž Santiaga, po kterém následovalo převzetí moci komunistickými revolucionáři. Oslavy výročí byly ale kvůli smrti bývalého vůdce zrušené.

Na sobotní shromáždění se do Santiaga chystá řada zahraničních delegací, většinou ovšem bez hlav států. Nedělní uložení urny na hřbitově Santa Ifigenia proběhne spíš v soukromé společnosti.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme