Stonožka vybrala půl milionu na Crohnovu chorobu. Onemocněním trpí v Česku stále více dětí

Speciální dar ve Svatovítské katedrále předávaly děti z hnutí „Na vlastních nohou“ - Stonožka. Plzeňským lékařům a informatikům přinesly symbolický šek s částkou půl milionu korun. Hnutí, které pomáhá nemocným a válkou postiženým dětem, tak přispělo na projekt, který má usnadnit výzkum takzvané Crohnovy choroby, vážného onemocnění trávicího traktu. Dětských pacientů totiž podle lékařů v Česku přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum, práce v laboratoři

Výzkum, práce v laboratoři | Foto: pixabay.com

Kardinál Dominik Duka slouží mši na poděkování za Stonožku už tradičně, když začíná advent.

„Toto požehnání bude provázet vás, kteří pochopili, že největší láska je, která se dovede dávat."

Přehrát

00:00 / 00:00

Hnutí Stonožka věnovalo plzeňským lékařům a informatikům šek s částkou půl milionu korun

Tentokrát ale stonožkové děti na oltář přinesly speciální dar. Ve sbírkách vybraly 500 tisíc korun. Mají pomoct s výzkumem Crohnovy choroby, která se projevuje chronickým zánětem střev a poruchami trávení.

„Tým z naší fakulty spolu s týmem Fakultní nemocnice Plzeň pracují na tvorbě softwaru, který by měl pomoci lékařům diagnostikovat tuto nemoc, najít nějaké souvislosti a především zlepšit život pacientům," upřesnil Miroslav Lávička, děkan Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity.

Vědci podle něj chtějí sestavit databázi údajů, ze kterých by lékaři mohli lépe vyhodnocovat například příčiny choroby.

„Došlo asi k pětinásobnému zvýšení této nemoci za posledních patnáct let. Předpokládáme, že na vzniku se podílí jak genetické faktory, tak životní styl nebo škodliviny v prostředí a podobně," vysvětlil přednosta dětské kliniky plzeňské nemocnice Josef Sýkora.

Tasemnice by mohla pomáhat při Crohnově chorobě, testují to jihočeští vědci

Číst článek

Prezidentka Stonožky Běla Gran Jensen při mši poděkovala všem, kteří do sbírky přispěli. A připomněla, že děti z hnutí letos opět pomáhaly i ve světě. Tradičně na Balkáně a nově v africkém Senegalu.

„Tam mají něco jako sirotčinec, ale všechny děti se tam nevejdou. Jednou týdně si tam ale smí přijít vyprat prádlo. Od nás dostaly krásná trička, kšiltovky a samozřejmě zase pomůcky do školy," popsala.

Stonožka vznikla v roce 1990 a sdružuje tisíce dětí v Česku, na Slovensku, v Norsku, Polsku nebo v Kanadě. Malují vánoční přání a pořádají sbírky na pomoc nemocným nebo válkou postiženým vrstevníkům.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme