Sprinter Bolt a vytrvalkyně Ayanaová byli vyhlášeni nejlepšími atlety roku 2016

Nejlepšími atlety uplynulého roku podle Mezinárodní atletické federace IAAF byli dnes v Monaku vyhlášeni jamajský sprinter Usain Bolt a etiopská vytrvalkyně Almaz Ayanaová. Zatímco rekordman ankety Bolt získal prestižní ocenění už pošesté, Ayanaová triumfovala poprvé v kariéře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sprinter Usain Bolt už nechce běhat dvoustovku

Sprinter Usain Bolt už nechce běhat dvoustovku | Zdroj: Reuters

Třicetiletý Bolt, který na olympijských hrách v Riu de Janeiro vybojoval stejně jako v Pekingu a Londýně tři zlaté medaile, dostal přednost před britským vytrvalcem Moem Farahem a jihoafrickým čtvrtkařem Waydem van Niekerkem.

Letos neporažený Bolt, jenž hodlá příští rok po světovém šampionátu v Londýně ukončit kariéru, anketu poprvé vyhrál v roce 2008 a naposledy před třemi lety. Poté jej na trůnu vystřídali francouzský tyčkař Renaud Lavillenie a americký desetibojař Ashton Eaton.

Sprinter Bolt ve své poslední sezoně v kariéře nebude běhat dvoustovku

Číst článek

Pětadvacetiletá Ayanaová v Riu v běhu na 10.000 metrů překonala letitý světový rekord o 14 sekund. Na pětce, kde je úřadující mistryní světa, přidala bronz, ovládla i celkové hodnocení disciplíny v Diamantové lize.

Díky tomu se stala třetí etiopskou vítězkou ankety po Meseret Defarové (2008) a Genzebe Dibabaové (2015). Spolu s ní byly v užší nominaci další dvě olympijské vítězky - jamajská sprinterka Elaine Thompsonová a polská kladivářka Anita Wlodarczyková.

Česká atletika neměla zastoupení ani v širším seznamu. O trojici finalistů v obou kategoriích rozhodli Rada IAAF, představitelé takzvané IAAF Family, kterou tvoří mimo jiné členské federace či zástupci sportovců, a fanoušci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme