Neočkovaných dětí přibývá. Soudy se zastaly dalších rodičů

Očkovat nebo neočkovat? To je poslední dobou stále častější otázka, kterou řeší rodiče u dětských lékařů. Podle České vakcinologické společnosti přibývá neočkovaných dětí, nebo očkovaných jinak, než doporučuje očkovací kalendář.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování dětí (ilustrační foto)

Očkování dětí (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

První vakcínu proti tuberkulóze může dítě dostat už v porodnici, ve dvou měsících pak dostává vakcínu hned proti šesti nemocem. A to se některým rodičům nelíbí - bojí se, že je to příliš brzy. Nedávno se takových rodičů zastal Ústavní soud a teď čerstvě i soud v Hradci Králové.

„Zarazilo nás, že výrobci vakcín ani neuvádějí všechny látky, je to jejich výrobní tajemství. Máme skutečně strach a zatím tohle riziko nechceme podstoupit,“ říká matka tříletého dítěte, která si nepřála zveřejnit jméno a očkování po dohodě s lékařkou oddaluje. Takovou praxi potvrzuje i pediatrička Veronika Jilichová Nová z Plzeňska (ODS).

Přehrát

00:00 / 00:00

Neočkovaných dětí přibývá. Soudy se rodičů v jistých případech zastanou. Téma připravila Iveta Vávrová.

„Mám pár pacientů, kde prostě přijdou a shání pediatra a už rovnou říkají že ještě nenarozené dítě nebudou chtít očkovat,“ popsala svou zkušenost Jilichová Nová.

Rodiče a soudy

Takovým rodičům letos v lednu částečně vyhověl Ústavní soud. Zastal se dvojice z Brna, která dostala pokutu za to, že dceru nenechala očkovat. Podle soudu můžou rodiče očkování bez pokuty odmítnout, pokud je v rozporu s jejich náboženstvím a nově i svědomím.

Městský soud v Praze vyměřenou pokutu pak zrušil. Proti tomu ale podalo kasační stížnost ministerstvo zdravotnictví. Namítalo, že bude ohrožen význam povinného očkování, kdy vzniká kolektivní imunita. Jenže teď se i Nejvyšší správní soud postavil na stranu rodičů a tak případ definitivně uzavřel, vysvětluje předseda senátu Aleš Roztočil.

Rodiče nenaočkovali dítě povinnou vakcínou. Vyhráli spor s ministerstvem zdravotnictví

Číst článek

„Je třeba zdůraznit, že se jedná o výjimečné případy, a nelze to rozhodnutí soudu vysvětlit tak, že by ta povinnost byla zrušena, tak to to rozhodně není,“ upozornil Roztočil.

Tento týden se zastal rodičů, kteří neočkovali své děti, i krajský soud v Hradci Králové. Rodiče se soudili s mateřskou školkou, která odmítla vzít jejich dvě dcery, protože neměly povinné očkování.

„Jde o rodinu, která má tři holčičky, ta nejstarší měla nežádoucí účinky, po kterých následovaly dlouhé zdravotní potíže. Rodiče proto mladší holčičky neočkovali. Soud řekl, že se musí přihlídnout k těmto zdravotním důvodům,“ vysvětluje Zuzana Candigliota z Ligy lidských práv.

Individuální případy

Podle právničky to ale neznamená, že rodiče nemusí děti očkovat. Případy jsou posuzovány individuálně.

„Soud naznačil, že je ochotný uznat takovouto výjimku ve skutečně odůvodnitelném případě, kdy se prokáže, že někdo z příbuzných měl závažné zdravotní komplikace po očkování, ale nebude se to vztahovat na rodiny, kde jsou všichni zdraví a odmítají očkování bezdůvodně,“ vysvětlovala Candigliota.

To, že roste počet neočkovaných dětí, potvrzuje i dětská lékařka Hana Cabrnochová, místopředsedkyně České vakcinologické společnosti.

„Zhruba deset procent dětí není očkováno vůbec, nebo je očkováno jinak, později nebo v jiném schématu, nebo nejsou očkovány hexavakcínou vůbec,“ sdělila Cabrnochová.

Vysvětlila, že plošné očkování chrání nejen jednotlivé děti před infekcí, ale i celou společnost.

V Česku roste počet lidí nakažených žloutenkou. Před nemocí se přitom dá chránit

Číst článek

„Očkování zajišťuje také komunitní imunitu, chrání nás všechny a může chránit nejen děti, které mohou mít oslabenou imunitu, ale především také děti a jednotlivce, které z nějakého vážného důvodu nemohly být očkovány,“ dodala Cabrnochová.

Informační kampaň

Ministerstvo zdravotnictví proto zvažuje význam očkování podpořit informační kampaní. Připojit by se mohly i zdravotní pojišťovny, říká za VZP její ředitel Zdeněk Kabátek.

„Pokud bychom se shodli na tom, že je potřeba určitá informační kampaň je na místě, tak bychom se k takovému projektu určitě rádi přihlásili,“ přislíbil Kabátek.

Očkování v Česku tak zůstává dál na zodpovědnosti rodičů, kteří se v případě odmítnutí vystavují sankcím.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme