Rakousko je den před volbami rozpolcené. Nový prezident bude muset zasypat příkopy, tvrdí politolog

Kampaň před prezidentskými volbami v Rakousku téměř po roce skončila. Byla jednou z nejdelších v historii země. Když loni v zimě začínala, ještě nikdo netušil, že se druhé volební kolo bude opakovat. Ekonom a bývalý šéf Strany zelených Alexander van der Bellen a Norbert Hofer ze strany Svobodných už čekají jen na nedělní rozhodnutí voličů. Ať vyhraje kdokoli, bude muset zasypávat velkou propast, která po kampani mezi Rakušany zůstala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidáti na rakouského prezidenta Alexander van der Bellen (vlevo) a Norbert Hofer

Kandidáti na rakouského prezidenta Alexander van der Bellen (vlevo) a Norbert Hofer | Zdroj: Reuters

„Volím Alexandra van der Bellen, protože Hofer nezastupuje všechny Rakušany. Je z krajní pravice, prezident ale musí být nadstranický,“ popisuje jeden z gymnazistů na závěrečné předvolební akci ekonoma a bývalého šéfa Strany zelených.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakousko je před volbami rozpolcené. Nový prezident bude muset zasypat příkopy, tvrdí politolog. Natáčel Vojtěch Berger

„Už se u nás v minulosti hodně nadávalo menšinám. Dělali se z nich strašáci, kteří za všechno můžou. Nechci, aby to tak bylo znovu,“ dodává další z mladíků.

Alexander van der Bellen svým příznivcům řekl, že Rakousko je tak trochu jako dům, kterému netěsní okna, a možná ani střecha. To prý ale ještě není důvod celý dům bourat.

Van der Bellen také varoval před extremismem a narážel na kontakty strany Svobodných svého protikandidáta Norberta Hofera s krajní pravicí.

Sám Norbert Hofer se s kampaní slavnostně rozloučil jen o pár hodin dřív, jen o pár vídeňských čtvrtí dál. Rakušané se podle něj musí znovu naučit být hrdí na svůj stát a těžit z tvrdé práce svých předků.

Prezidentská debata v Rakousku. Otec nebyl nacista, ohradil se Van der Bellen proti obvinění Hoferových příznivců

Číst článek

Zní to smířlivě, ale přední rakouský politolog Thomas Hofer vidí současné Rakousko jako rozpolcenou zemi.

„Není to jen proto, že průzkumy předpovídají tak těsný souboj mezi oběma kandidáty. Společenská propast je vidět na jednotlivých tématech. Jak se různí lidé dívají na Evropskou unii, na uprchlíky nebo na demokracii obecně. Jsou tu dva úplně odlišné světy, a názory se vždycky kryjí buď s Van der Bellenem, nebo s Hoferem. Příští prezident bude muset tyhle příkopy zasypávat,“ vysvětluje politolog.

Kdy přesně ale budou Rakušané vědět, kdo je vlastně jejich příští prezident, není vůbec jisté. Volby jsou v neděli. Teprve v pondělí se ale začne se sčítáním korespondenčních hlasů, a některé scénáře počítají s vyhlášením konečného volebního výsledku dokonce až v úterý.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme