ČSSD v Karlovarském kraji podpořila Sobotku i Chovance

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i první místopředseda Milan Chovanec získali v sobotu podporu krajské konference ČSSD Karlovarského kraje na předsedu a 1. místopředsedu strany. Novinářům to řekl sám Sobotka. Ten na tiskové konferenci také představil hlavní programové cíle, kterými by se ČSSD měla zabývat. Podle něho se strana chce v následujícím období soustředit zejména na růst mezd a také důchody by se měly valorizovat více podle růstu průměrné mzdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Sobotku na předsedu a Chovance na prvního místopředsedu už dříve podpořily také krajské organizace sociálních demokratů v Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji. Naopak konference delegátů ČSSD Brno-město podporuje na prvního místopředsedu Jeronýma Tejce. Sobotka už dříve prohlásil, že ve funkci prvního místopředsedy podpoří i do dalšího období Chovance a že v Tejce nemá důvěru.

Datová analýza: Sobotka u voličů ČSSD neztrácí důvěru. Mezi lídry stran je ale nejsilnější Babiš

Číst článek

"Chceme se soustředit na otázku růstu mezd a platů, protože to souvisí s životní úrovní občanů. I když máme slušný hospodářský růst a nízkou nezaměstnanost, která je nejnižší v Evropské unii, i když očekáváme rozpočtový přebytek, tak se spoustě lidí v uplynulých letech mzdy nezvýšily," uvedl na dnešní konferenci Sobotka.

Zahraniční investice nepomůžou

Podle něho by růst mezd také podpořil růst ekonomiky. "Jsem přesvědčen, že ani evropské peníze, ani zahraniční investice nám v hospodářském růstu v příštích letech nepomohou, pokud lidé nebudou mít prostředky na to, aby utráceli. Pokud tu tedy nebude slušná spotřeba domácností jako jeden z pilířů hospodářského růstu," uvedl Sobotka.

Ten se v poslední době angažoval například ve sporu mezi odboráři společnosti Ahold a vedením firmy ohledně růstu mezd a o této problematice jednal i s nizozemským velvyslancem Eduardem Hoeksem.

Premiér i ministr vnitra podporují růst platů u policie. Večer budou o navýšení jednat s odboráři

Číst článek

Premiéra také zaujal návrh odborné komise pro důchodovou reformu při ministerstvu práce a sociálních věcí, podle něhož by se důchody měly místo valorizace o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen zvedat o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři a seniorky. "Ten návrh by mohl znamenat, že se dál nerozevíraly nůžky mezi příjmy důchodců a pracujících," uvedl dnes Sobotka.

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) by podle premiéra měla připravit detailní propočty, aby se návrhem mohla v blízké době zabývat vláda.

Naopak by ČSSD podle Sobotky měla odmítnout snahy ministra financí Andreje Babiše (ANO) o snížení nebo zrušení daně z dividend. Podle něj by to bylo jen ve prospěch těch nejbohatších, včetně samotného Babiše.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme