Čeští podnikatelé si pochvalují Dubaj. Dováží tam pralinky i výzdobu pro budovu opery

Rostoucí Dubaj se stává pro české firmy vyhledávaným místem. Jako centrum byznysu na Blízkém východě už dávno zastínila Bejrút nebo Káhiru. Česká obchodní asociace v Dubaji sdružuje už víc než dvacítku společností. Velká část z nich přitom přišla až v posledních několika letech. Firmy si pochvalují dopravní spojení s regionem i ostatním světem. Dubaj vnímají jako základnu pro další expanzi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubajský obchod s pražskými pralinkami

Dubajský obchod s pražskými pralinkami | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

"Děvčata v Praze ve výrobě se spletla, a poslala nám hned v první zásilce pralinky s rumem, nebo s likérem. Bohužel, ten osudný vzorek si vzala municipalita," směje se Monika Fiedlerová, ředitelka dubajské pobočky firmy Pražská čokoláda.

Omyl s alkoholem se nakonec vysvětlil a Monika Fiedlerová už dva měsíce razí české rodinné firmě cestu na arabský trh. V obchůdku Pražské čokolády tady, v jednom z obřích dubajských nákupních center, nabízí ručně dělané sladkosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českým podnikatelům se v Dubaji daří. Reportáž připravil Štěpán Macháček.

"Dubaj bude ta základna, máme tady několikeré zájemce o franšízu v Saúdské Arábii, máme zájemce v Ománu, a jsou tu zájemci z Egypta, kteří by si ale chtěli otevřít obchod tady v Dubaji," jmenovala Fiedlerová.

Zahraniční firma si musí v emirátech zajistit místního partnera s většinovým podílem, ten ale může být jen formální a říct si za tuto službu o pravidelný roční poplatek. České čokoládové speciality kupují jak cizinci, kteří v Dubaji žijí, tak i místní Arabové.

Poptávka po halal pralinkách

"Občas tady máme klienty, ať už je to jakýkoliv muslim, a automaticky se ptají, jestli je to halal." Podle Moniky Fiedlerové ale čokoláda halal certifikát nepotřebuje, alkohol v ní ale být nesmí. Pokud prý půjde všechno dobře, budou možná jednou vyrábět i přímo v Dubaji. A mlsné jazýčky zdejších princezen jsou pro firmu příslibem zajímavých zákazníků.

"Doufám, že se nám ti šejchové zrekrutují sami, do paláce se dostat je těžké," řekla Fiedlerová.

Monstrózní Expo v Dubaji. Emirát za něj utratí stovky miliard, přilákat chce 25 milionů lidí

Číst článek

Dalším českým podnikatelem, kterému se zde daří je Tomáš Griger, dubajský zástupce české sklářské firmy Lasvit. Ten vytvářel výzdobu v místní prosklené opeře.

"Je to celkem šest tun, z toho pět tun je křišťál. Každý ten komponent je ručně foukaný, kompletně to bylo vyrobené v naší továrně v Nové Boru,"popisoval Griger interiér.

Dubajská opera s českou výzdobou

Nad hlavami nám visí tisíce skleněných, různě velikých kapek, které jsou v desítkách metrů vysoké hale zavěšené na lanech a střídavě se prosvěcují. Opera byla dokončená před třemi měsíci a Toméš Griger ji považuje za dosud nejlepší projekt firmy v Dubaji. Její osvětlení ale zdobí i některé stanice zdejšího metra.

"Pracujeme na mešitě v Mekce, děláme tam speciální lustry, největší má 9 metrů, celkem jich je tam asi deset. Nedávno jsme dokončili rezidenci prvního synovce současného sultána," popisoval Griger plány do budoucna.

Dubaj má problémy se splácením dluhů

Číst článek

Designovým instalacím českých sklářů nahrává neuvěřitelný stavební boom v regionu a obrovské množství pětihvězdičkových hotelů i luxusních rezidencí, které takové plastiky potřebují.

"Je to nejlepší možná základna. My odtud cestujeme do Bahrajnu, Kataru, Jordánska, dokonce až do Ázerbajdžánu, je tu vynikající spojení, do všech těch zemí několik letů, dá se tu dobře žít, máme tady i své rodiny," vysvětloval Griger. Firma nedávno otevřela v Dubaji své první studio.

Česká nemocniční lůžka

A jen kousek od něj založil svou pobočku také český výrobce nemocničních lůžek, kterému se v regionu otevřel velmi zajímavý trh.

"Nejen v arabském světě, ale i v Africe je to právě oblast zdravotnictví, která se nejvíce rozvíjí. Zde vznikají nové nemocnice, nové projekty," pochvaluje si Jiří Plecitý, dubajský zástupce české firmy Linet.

Tato část světa právě dotahuje obrovský deficit a výrobce polohovacích lůžek tak svého rozhodnutí rozhodně nelituje.

"Dopravní dostupnost je mnohem výhodnější z Dubaje, dějí se tu nejvýznamnější výstavy a konference. Dubaj je ekonomicky mnohem náročnější, než například zmiňovaná Káhira, Jordánsko, nebo Libanon, ale zase to vyvažuje ta dopravní dostupnost a blízkost k zákazníkům," tvrdí v sídle své firmy Jiří Plecitý.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme