Po kariéře se chystáme s rodinou přesunout do Česka, plánuje Jícha

Jestli někdo v posledních deseti letech proslavil českou házenou, pak je to Filip Jícha. Zásluhou nadání - a pak hlavně tvrdé práce - se dostal až mezi absolutní elitu. Teď ve 34 letech ale řeší spíš zdravotní problémy. A tak už házenkář Barcelony přemýšlí i nad další budoucností po hráčské kariéře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Házenkář Filip Jícha

Házenkář Filip Jícha | Foto: Wikimedia Commons

„Mám smlouvu do roku 2019 a musím říct, že potom je v plánu jenom konec,“ má jasno Filip Jícha. Jeho rozhodnutí by se asi změnilo jen v případě, že by byl stoprocentně zdravotně v pořádku.

Po nejrůznějších problémech v posledních letech - třeba se stydkou kostí nebo koleny - to ale momentálně nevypadá pravděpodobně. Házenkářský život Filipa Jícha byl - a zatím stále je - bohatý, v roce 2010 stal se nejlepším házenkářem světa, vyhrál Ligu mistrů, kromě Česka si v mládí vyzkoušel angažmá na Arabském poloostrově, potom ve Švýcarsku, Německu a naposledy ve Španělsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na začátku své kariéry bych neřekl, že 12 let z dospělé kariéry odehraju ve dvou nejslavnějších házenkářských klubech, říká Filip Jícha

„Na začátku své kariéry bych neřekl, že 12 let z dospělé kariéry odehraju ve dvou nejslavnějších házenkářských klubech, kterými jsou Barcelona a Kiel,“ říká Jícha.

A to dokazuje, že tenhle dvoumetrový chlapík se dostal mezi absolutní házenkářskou elitu. Během svých angažmá sbíral nejenom sportovní ale také životní zkušenosti - těší ho, že poznal různé úhly pohledu a názory, jak házenkářské tak lidské. Všechno tohle připravilo a připravuje Filipa Jíchu na období po hráčské kariéře.

„Nevím, jestli budu trenérem, zůstanu v házenkářském prostředí, nebo si otevřu kavárnu,“ přemýšlel Filip Jícha v listopadu na reprezentačním srazu, který pro něj ale skončil dalším zranění kolena a následnou operací. I během rekonvalescence tak může přemýšlet nad svou budoucností. A ta by měla být v Česku.

„Teď můžu říct, že se chceme vrátit do České republiky. Chceme se vrátit do Prahy a začít hezký normální rodinný život,“ dodává jeden z nejúspěšnějších českých zástupců v kolektivních sportech házenkář Filip Jícha.

Mirko Vasić, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme