Rakušané opět volí prezidenta. Vyhraje Van der Bellen, nebo Hofer?

V Rakousku začalo opakované druhé kolo prezidentských voleb. Voliči si vybírají mezi nezávislým kandidátem podporovaným stranou Zelených Alexanderem Van der Bellenem a členem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska Norbertem Hoferem. Květnové hlasování, ve kterém zvítězil Van der Bellen, kvůli formálním chybám při sčítání hlasů zrušil ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexander van der Bellen (vlevo) a Norbert Hofer (archivní snímek)

Alexander van der Bellen (vlevo) a Norbert Hofer (archivní snímek) | Zdroj: Reuters

Dobrovolníci Van der Bellenovy kampaně ještě v noci na neděli přesvědčovali zmrzlé kolemjdoucí na vídeňských adventních trzích, aby přišli volit. Rakušané i oba kandidáti už jsou ale celoroční kampaní unavení.

Norbert Hofer si přeje, aby Rakousko zase drželo opravdu při sobě. Také jeho kampaň ale přispěla k tomu, že jsou v těchto dnech Rakušané hluboce rozděleni. Sjednotit národ chce i Alexander Van der Bellen. V předvečer voleb vyzval Rakušany, aby ho zvolili jako prezidenta středu.

Celkem budou moci Rakušané v neděli svůj hlas do urny vhodit ve více než 10 tisících volebních místnostech. První z nich se otevřely už v 6:00, většina komisí ale voliče k urnám pustí až mezi 7:00 a 8:00. Hlasovat bude možné nejpozději do 17:00.

Rakousko je den před volbami rozpolcené. Nový prezident bude muset zasypat příkopy, tvrdí politolog

Číst článek

Jak hlasovali lidé, kteří přišli vhodit lístek do urny osobně, by mělo být jasné hned v neděli kolem 19:30. Hlasy odevzdané korespondenčně se ale začnou sčítat až v pondělí, kdy by mohlo být také jasné, kdo usedne v kanceláři ve vídeňském Hofburgu. Ministerstvo vnitra ale minulý týden upozornilo, že oficiální výsledek možná oznámí až v úterý.

V květnu byl po sečtení hlasů z volebních místností na prvním místě Hofer, po přičtení hlasů z korespondenčního hlasování ale nakonec zvítězil Van der Bellen. Počet lidí, kteří si vybrali korespondenční způsob hlasování, je tentokrát oproti květnu o 20 procent nižší.

Nového prezidenta může v neděli vybírat celkem 6,4 milionu oprávněných voličů. Podle průzkumů veřejného mínění se dá čekat, že účast bude nižší než v květnu, kdy se druhého kola voleb zúčastnilo téměř 73 procent voličů.

Předvolební plakáty ve Vídni. Voliči si vybírají mezi nezávislým kandidátem podporovaným stranou Zelených Alexanderem Van der Bellenem (vlevo) a členem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska Norbertem Hoferem | Foto: Reuters

ČTK, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme