Žalobce chce dostat Íránce Zadeha do vazby. Soud musí rozhodnout do 24 hodin

Soud možná znovu pošle podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha do vazby. Státní zástupce to navrhuje kvůli obvinění íránského podnikatele z ovlivňování svědka a křivého obvinění. Zadeh je s dalšími lidmi obžalovaný z daňových úniků ve výši dvě a půl miliardy korun. Hrozí mu až třináct let vězení. Zadeh už jednou ve vazbě byl. Na svobodu se dostal na začátku letošního roku po zaplacení rekordní 150milionové kauce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

O návrhu na vazbu musí soud rozhodnout do 24 hodin. Podle Zadehovy advokátky Aleny Kojzarové bude vazební jednání v neděli ve 13:00.

Íránského podnikatele s českým pasem Sharama Abdullaha Zadeha policie v sobotu obvinila z ovlivňování svědka a křivého obvinění. Z tiskové zprávy policie navíc vyplývá, že se Zadehem bylo obviněno ještě dalších pět lidí, ačkoliv mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej přímou souvislost nepotvrdil.

Policie obvinila Zadeha z ovlivňování svědka. Íránec už čelí obžalobě z daňových úniků

Číst článek

Případu se podle advokátky Kojzarové věnuje brněnská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, konkrétně státní zástupce Michal Galát. Ten v sobotu řekl, že se k případu nebude vyjadřovat.

Detektivové z hradecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu vtrhli k Zadehovi do bytu v pátek v 6:00 ráno. Celý den pak u něj prováděli domovní prohlídku a večer ho odvezli k výslechu do Brna.

Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa.

Stát údajně ošidili na daních pomocí falešných daňových přiznání, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem.

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo) | Foto: Vlasta Gajdošíková

Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají. Vinu v kauze daňových úniků u soudu už dříve popřeli i podnikatelé Petr Moštěk a Daniel Rudzan. Také další čtyři obžalovaní uvedli, že stát na daních nešidili.

Někteří obžalovaní tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit důkazy pro proces. Státní zástupce Aleš Sosík to odmítl.

Aby se íránský podnikatel dostal z vazby, musel na konci ledna složit rekordní kauci 150 milionů korun. Bezprostředně po jeho propuštění počátkem února po složení této kauce Zadeha zadržela policie kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil Zadeh další tři dny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme