Zemřel Radim Hladík. Fenomenálnímu kytaristovi bylo 69 let

V neděli ráno zemřel hudebník a dlouholetý člen kapely Blue Effect Radim Hladík. Bylo mu 69 let, za devět dní by přitom oslavil kulatiny. Fenomenální kytarista podlehl následkům fibrózy plic, se kterou bojoval několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel Radim Hladík, dlouholetý člen kapely Blue Effect

Zemřel Radim Hladík, dlouholetý člen kapely Blue Effect | Zdroj: ČTK

„S obrovským zármutkem v srdci vám oznamujeme, že dnes ráno na následky zákeřné nemoci zemřel kytarista, skladatel a především náš dlouholetý kamarád Radim Hladík,“ napsala na facebooku skupina Blue Effect.

Kapela se na pódiu objevila naposledy v září na Střeleckém ostrově v Praze. Po vystoupení byl ale legendární kytarista převezen do nemocnice v pražském Motole, kde se o něj týden starali lékaři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel Radim Hladík. Fenomenálnímu kytaristovi bylo 69 let. Jeho život a tvorbu připomněl hudební publicista Jiří Černý

„Jakmile jsem dohrál, odvezli mě na jednotku intenzivní péče. S lékaři jsme v nemocnici dospěli k závěru, že je nesmysl to dál pokoušet, a tak jsem se rozhodl koncertování přerušit,“ vysvětloval tehdy Hladík, který dlouhá léta trpěl fibrózou plic.

Koncertní hraní tak pro něj bylo velice namáhavé, doma proto v těchto dnech dokončoval produkci nového alba Jaroslava Hutky, na kterém nahrál i několik kytarových partů, a chtěl skládat hudbu k dokumentárnímu filmu Vladimíra Michálka.

Na kytaru zahrál všechno

Hladík patřil mezi nejvýznamnější české hudebníky druhé poloviny 20. století. Ke kytaře se dostal přitom dostal náhodou.

„Musel jsem hrát na klavír, ale nebavilo mě to, tak jsem si vzal jako trucpodnik kytaru, rodiče to dvakrát nepodporovali. Měl jsem geniálního dědu, který mě hned chytil a odtáhl do hudební školy. Mým prvním profesorem byl pan Schelinger, otec zpěváka Jirky Schelingera,“ vzpomínal před osmi lety ve vysílání Radiožurnálu.

Jak se připravuje koncert jazzrockové legendy a co se děje v zákulisí

Číst článek

Když mu bylo patnáct, tak uspěl v konkurzu na místo kytaristy v pražské beatové skupině Komety. Poprvé na sebe ale výrazněji upozornil ve druhé polovině 60. let coby člen legendárních Matadors.

Brzy se stal všeobecně uznávaným domácím králem elektrické kytary a také inovátorem. Jako jeden z prvních tuzemských kytaristů použil booster, zpětnou vazbu či kvákadlo a i díky tomu často sklízel němý úžas posluchačů.

Na podzim roku 1968 stál u zrodu skupiny Blue Effect, ve které se začal výrazně projevovat i autorsky. V dalších letech kapela několikrát pozměnila název a především obsazení, postavení Hladíka jako vůdčí postavy však bylo nezpochybnitelné. V 90. letech vystupoval Blue Effect jen výjimečně, od roku 2004 Hladík koncertoval s notně omlazenou sestavou.

Na kytaru uměl Hladík podle hudebního publicisty Jiřího Černého zahrát skutečně všechno. „Byl technicky dokonalý, měl krásný tón, dovedl se přizpůsobit jakémukoli spoluhráči a byl to náš nejvšestrannější hráč na elektronickou kytaru. Jak výborně hrál v rockových kapelách - v Kometách, Matadors nebo Blue Effectu, tak hrál s mnoha jazzmany nebo folk s Jaroslavem Hutkou,“ popsal Českému rozhlasu Černý.

Kromě toho psal hudbu pro Laternu magiku i Křižíkovu fontánu nebo k loutkovým i rozhlasovým hrám. S manželkou Zlatou provozoval umělecké agentury a produkoval desky nastupujícím skupinám.

Hudebník Michal Prokop považuje Hladíka za jednu z největších osobností. „Byl to navíc úžasně příjemný, milý člověk, se kterým byla radost nejen hrát, ale i si povídat,“ zavzpomínal Prokop.

„Jestli se dá říct, že si někdo prožil poslední léta před svým odchodem výborně, tak se to dá říct o Radimovi,“ dodal Černý.

„Bude chybět celé české kultuře. Upřímnou soustrast nejbližším,“ uvedlo na oficiálním twitterovém účtu ministerstvo kultury.

Radim Hladík | Foto: Milan Mošna

ČTK, Český rozhlas, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme