Trump varoval podniky před stěhováním výroby z USA. Hrozí jim 35procentní daní

Budoucí prezident Spojených států Donald Trump opětovně pohrozil vysokým dovozním clem společnostem, které se kvůli snížení nákladů rozhodnou přemístit továrny do zahraničí. Republikánský vítěz prezidentských voleb na Twitteru zároveň ujistil, že USA jsou otevřené pro podnikání a že připravují výrazné snižování daní a rušení regulací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Michael Vadon

„Pokud jakákoli společnost opustí naši zemi a vymění ji za jinou, vyhází zaměstnance, postaví novou továrnu a nové provozy v jiné zemi a pak pomyslí na to, že bude v USA prodávat své zboží bez náhrady a následků, tak se mýlí!" napsal Trump.

„Na našich, brzy opět silných, hranicích bude pro tyto společnosti stanovena daň ve výši 35 procent," dodal.

„Tato daň učiní odchod finančně náročný, ale společnosti mají možnost stěhovat se mezi všemi 50 státy (USA) bez toho, aby musely platit další daně či cla," sdělil Trump s tím, že jeho prohlášení je míněno jako včasné varování před velmi nákladnou chybou, které by se podniky mohly dopustit.

Nastupující prezident připomněl, že odvetné clo bude uvaleno na veškeré produkty odstěhovaných firem, ať jde o auta či klimatizace.

Kvůli Bílému domu přestanu podnikat, slíbil Trump a vybral další ministry

Číst článek

To je očividnou narážkou na firmu Carrier, vyrábící chladicí jednotky a která se na jeho popud rozhodla přehodnotit plánované stěhování ze státu Indiana do Mexika. Výměnou za to ji státní úřady přislíbily daňovou slevu.

Nově se Trump také zaměřil na výrobce ložisek Rexnord, který má výrobu rovněž v Indianě. Rexnord zvažuje propustit všech 300 zaměstnanců a přesídlit do Mexika.

Trump vyhrožuje podníkům, které by chtěly svoji výrobu přesídlit za hranice | Foto: Donald Trump - Twitter

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme