Rakouským prezidentem bude Van der Bellen. Hofer uznal porážku a pogratuloval vítězi

Opakované druhé kolo rakouských prezidentských voleb vyhrál s 51,68 procentem hlasů nezávislý kandidát Alexander Van der Bellen. Jeho rival z pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer získal 48,32 procenta hlasů. Podle agentury APA to vyplývá z neúplných konečných výsledků, které nezahrnují korespondenční hlasy. Ty budou sečteny v pondělí a podle propočtů výsledek nijak neovlivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norbert Hofer uznal vítězství Alexandera Van der Bellena a pogratuloval mu

Norbert Hofer uznal vítězství Alexandera Van der Bellena a pogratuloval mu | Zdroj: Reuters

Korespondenčních hlasů je zhruba 700 tisíc a podle společnosti ARGE se po jejich započtení zvýší náskok Van der Bellena na 53,3 procenta, což pro Hofera bude znamenat 46,7 procenta hlasů.

Volební účast byla, podle předběžných konečných výsledků, 64,56 procenta. Po započtení korespondenčních hlasů ARGE předpokládá, že se voleb zúčastnilo 74 procent voličů.

Prezidentský kandidát Svobodných Norbert Hofer uznal svoji porážku. „Jsem nekonečně smutný, že to nevyšlo. Býval bych rád dával pozor na naše Rakousko," uvedl na Facebooku. Svému rivalovi pogratuloval a zároveň Rakušany vyzval, aby drželi pospolu a spolupracovali. Slíbil, že kandidovat bude i v příštích volbách.

Van der Bellenovi příznivci v jeho volebním štábu si oddechli, Rakousko nebude první zemí s pravicově populistickým prezidentem v Evropě. Sám budoucí prezident ve vítězném projevu řekl, že jeho vítězství nad krajně pravicovým populistou Hoferem ukazuje, že většina voličů vyslyšela jeho volání po svobodě, rovnosti a solidaritě. Zároveň přislíbil, že se nyní zaměří na opětovném propojení volbami rozdělené rakouské společnosti.

Oproti tomu Strana Svobodných Norberta Hofera má kontakty s krajní pravicí, a sám Hofer v kampani oprášil myšlenku referenda o vystoupení z Evropské unie nebo řekl, že islám nemá v Rakousku místo.

Ministr vnitra Wolfgang Sobotka uvedl, že jeho úřad nezaznamenal žádné nesrovnalosti během hlasování. Oficiálně ale v neděli ministr žádné výsledky nevyhlásí. Už dříve řekl, že předběžný výsledek oznámí až po sečtení korespondenčních hlasů, tedy nejdříve v pondělí večer. Nevyloučil ani, že oficiální výsledek vyhlásí až v úterý.

Vítězství až napodruhé

‚Celé Evropě spadl kámen ze srdce.' Politici většinou vítají vítězství Van der Bellena

Číst článek

V květnovém druhém kole prezidentských voleb, které následně zrušil ústavní soud, po uzavření volebních místností vedl Hofer. Na stranu Van der Bellena se tehdy vítězství přiklonilo až po sečtení korespondenčních hlasů.

Na rozdíl od předchozích let byly předběžné výsledky známy o čtvrt až půl hodiny později. Ústavní soud, který zrušil květnové druhé kolo prezidentských voleb a nařídil jeho opakování, tentokrát totiž zakázal ministerstvu vnitra poskytnout údaje dřív než po uzavření posledních volebních místností.

Nový rok bez projevu hlavy státu

V Rakousku mu říkají ‚zelený profesor‘. Podívejte se, kdo je Van der Bellen

Číst článek

Van der Bellen v předvolební kampani zaujal vstřícný postoj k migraci a podpořil pokračování evropské integrace. Hofer naopak prosazoval omezení migrace i pravomocí Evropské unie.

Pokud se na výsledku volby nic nezmění, ujme se Van der Bellen funkce 26. ledna. Rakušané se tak budou muset letos obejít bez tradičního novoročního projevu hlavy státu. Prezidenta nemá Rakousko od 8. července, kdy úřad opustil Heinz Fischer.

Poprvé v rakouských dějinách se s Alexanderem Van der Bellenem do čela státu dostane politik, který nebyl kandidátem ani jedné z velkých koaličních stran - sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP). „Je to historický den, historický předěl," uvedla předsedkyně strany Zelených Eva Glawischnigová.

Alexander Van der Bellen | Foto: Reuters

ČTK, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme