Začíná dlouho očekávaný soud s lobbistou Dědicem. Přečtěte si obžalobu na ‚ostravského Janouška‘

DOKUMENT a VIDEO. Ostravský soud začne v pondělí rozplétat kauzu kolem lobbisty Martina Dědice. Státní zástupce ho podezírá z masivního ovlivňování veřejných zakázek, třeba v ostravské městské nemocnici nebo dopravním podniku. Podnikatel podle žalobce zařídil, aby výběrová řízení vyhrály předem domluvené firmy a bral za to úplatky. Dedicův advokát to ale odmítá. Kromě ostravského podnikatele čelí obžalobě dalších sedm lidí a čtyři firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začíná dlouho očekávaný soud s lobbistou Martinem Dědicem (archivní foto)

Začíná dlouho očekávaný soud s lobbistou Martinem Dědicem (archivní foto) | Zdroj: Profimedia

„Takový případ může zabrat jednu středně velkou skříň,“ popisuje velikost spisu státní zástupce Vít Koupil. „Má to přibližně 40 svazků,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná dlouho očekávaný soud s lobbistou Martinem Dědicem. Podrobnosti zjišťovala reportérka Andrea Čánová

Lobbista Martin Dědic vymyslel podle obžaloby důmyslný korupční systém, jak zmanipulovat veřejné zakázky, třeba na opravu tramvají nebo dodávky zdravotnického materiálu do městské nemocnice.

Státní zástupce už dříve řekl, že firmy pak naoko platily za poradenské služby, ale ve skutečnosti šlo o úplatky pro Dědice.

„Výše úplatku přesahuje částku 30 milionů a byly to postupně dávané finanční částky, které měly být následně zakrývány prostřednictvím smluv,“ popisuje Koupil.

Policisté navrhli obžalobu v kauze zmanipulovaných ostravských zakázek

Číst článek

Martina Dědice hájí advokát Miloslav Kijas odmítá, že by klient bral nějaké úplatky. „Státní zástupce v žádném případě neprokázal skutečnost, že by kterákoli z veřejných zakázek byla zakázkou, při které by došlo ke sjednání výhody pro kterýkoli subjekt veřejné zakázky,“ upozorňuje Kijas.

Podle obžaloby měl Martin Dědic čilé kontakty s ostravskými politiky z ČSSD, třeba s bývalým hejtmanem Miroslavem Novákem. Policisté v odposleších spočítali 5000 telefonických kontaktů a zpráv. „Byly to SMSky, telefony a nepřijaté hovory, které se vůbec netýkaly mé práce, netýkaly se krajského úřadu,“ vysvětluje Novák.

Stíhání v kauze Dědic za daňové úniky bylo nezákonné, rozhodlo NSZ

Číst článek

Policisté zahájili stíhání celkem osmi lidí a čtyř firem na jaře 2014. Státní zástupce podal ke krajskému soudu v Ostravě žalobu letos v květnu.

Obžaloba na ostravského podnikatele Martina Dědice by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme