Bavorský výpravčí, který proti sobě poslal dva vlaky, dostal 3,5 roku vězení

Na tři a půl roku poslal německý soud do vězení výpravčího, který letos v únoru zavinil nejhroší železniční neštěstí v Bavorsku za více než 40 let. U obce Bad Aibling tehdy zemřelo dvanáct lidí a na 90 dalších bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při čelní srážce dvou regionálních vlaků u Bad Aiblingu zemřelo 10 lidí

Při čelní srážce dvou regionálních vlaků u Bad Aiblingu zemřelo 10 lidí | Zdroj: Reuters

Čtyřicetiletému muži původně hrozil až pětiletý trest vězení. Státní zastupitelství pro něj požadovalo čtyři roky žaláře, obhajoba naopak podmínečné odsouzení nebo maximálně 2,5 roku za mřížemi.

Viník nehody se pozůstalým a obětem opakovaně omluvil. Soud v bavorském Traunsteinu ho shledal vinným ze zabití a ublížení na zdraví z nedbalosti.

Výpravčí letos 9. února uvolnil dvěma protijedoucím vlakům jednokolejnou trať mezi Holzkirchenem a Rosenheimem, asi 50 kilometrů jihovýchodně od Mnichova. Chyby se podle prokuratury dopustil z nepozornosti, neboť v době krátce před neštěstím hrál fantasy hru Dungeon Hunter 5 na svém telefonu. Předpisy německých drah přitom používání mobilních telefonů pro soukromé účely během služby zakazují.

Za zásadní chybou následovala další, když výpravčí zmáčkl nesprávné nouzové tlačítko poté, co si svůj prvotní omyl uvědomil. Kvůli tomu se varovný signál nedostal včas k oběma strojvůdcům, kteří pak už nedokázali srážce zabránit.

Během vyšetřování neštěstí, při němž vykolejilo několik vagonů, se také ukázalo, že technické zabezpečení v místě nehody bylo více než 30 let staré.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme