Pokud sociální sítě nebudou rychleji mazat nenávistné příspěvky, donutíme je zákony, varuje Brusel

Facebook, Twitter, YouTube nebo Microsoft, to jsou firmy, které by podle Evropské komise měly rychleji zasahovat proti nenávistným projevům na internetu, nebo se budou muset vypořádat se zákony, které je k tomu přinutí. Komise to uvedla v nedělním prohlášení, o kterém píše agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook

Facebook | Foto: downloadsource.fr, CC BY 2.0

Varování z Evropské unie přichází šest měsíců poté, co společnosti přijaly dobrovolný kodex chování v členských zemích EU, v rámci něhož se zavázaly, že nesnášenlivý obsah odstraní z internetu během 24 hodin.

V kodexu se firmy rovněž zavázaly k lepší spolupráci s organizacemi občanské společnosti a propagaci příběhů oponujících nesnášenlivosti.

Kodex do jisté míry navazuje na úsilí společností čelit nesnášenlivosti na jejich stránkách, stejně tak jako vyvíjet nástroje, které by uživatelům pomáhaly s hlášením takového obsahu, a školit zaměstnance, jak takové požadavky řešit.

Zpráva, kterou ke zpracování zadala evropská komisařka pro spravedlnost Věra Jourová, ale ukázala, že dodržování není zdaleka uspokojivé, uvádí komise.

Nerovné tempo v osmadvacítce

„V praxi to společnostem trvá déle a stále nedosáhly cíle. Za méně než 24 hodin zhodnotily pouze 40 procent zaznamenaných případů. Po 48 hodinách je to víc než 80 procent. To ukazuje, že cíle je možné realisticky dosáhnout, ale bude zapotřebí vynaložit větší úsilí ze strany IT společností,“ informovala EK.

Facebook vytvořil program na cenzuru příspěvků. Chce se dostat na čínský trh, píše N.Y. Times

Číst článek

Evropská komise zároveň uvedla, že by mohla přijmout zákony, které by společnosti přinutily k rychlejší akci. „Pokud Facebook, YouTube, Twitter a Microsoft chtějí přesvědčit mě a další ministry, že nelegislativní přístup může fungovat, budou muset jednat rychle a během nadcházejících měsíců vynaložit větší úsilí během nadcházejících měsíců,“ řekla Jourová pro Financial Times.

Zpráva Jourové ukázala nerovné tempo napříč členskými zeměmi – v Německu a ve Francii je míra odstraňování rasistických příspěvků přes 50 procent, v Rakousku ale jen 11 a v Itálii 4 procenta.

Ministři spravedlnosti se mají kvůli zprávě sejít v Bruselu ve čtvrtek. Předpokládá se, že také požádají společnosti, aby objasnily problémy zahrnující odstraňování teroristické propagandy a poskytování důkazů k odsouzení zahraničních bojovníků.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme