Několik tureckých důstojníků požádalo v členských zemích aliance o azyl, potvrdil šéf NATO

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg potvrdil, že několik tureckých důstojníků požádalo o azyl v jiných členských zemích aliance. Podle něj je pouze na jednotlivých státech, jak tyto žádosti posoudí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po jednání oznámil, že prapory budou na místě od příštího roku

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po jednání oznámil, že prapory budou na místě od příštího roku | Zdroj: Reuters

Turecko po letním nezdařeném pokusu o vojenský puč začalo s rozsáhlými čistkami v armádě a celém státním aparátu. Prezident Recep Tayyip Erdogan a vláda si vysloužili ostrou kritiku západních zemí, která mimo jiné velmi ochladila vzájemné vztahy Turecka a Evropské unie.

Podle Stoltenberga je věcí každého členského státu NATO, jaké lidi vyšle do aliančních velitelských struktur. Připustil také, že Turecko vyměnilo i důstojníky v NATO. Turečtí představitelé ale dali několikrát najevo, že země bude respektovat vládu práva a je důležité, aby se tak dělo ve všech případech, včetně armádních důstojníků po pokusu o puč.

Míří Turecko do náruče Ruska a Číny? Nepotřebujeme EU za každou cenu, prohlásil Erdogan

Číst článek

Stoltenberg zdůraznil, že nepodařený puč přinesl smrt stovkám lidem. „Turecko má samozřejmě právo stíhat organizátory. Je ale důležité, aby se tak dělo způsobem, který je v souladu s vládou práva,“ upozornil.

Turecko je klíčový člen NATO

Právní stát je pro NATO jednou ze základních hodnot, tvrdil generální tajemník. O těchto tématech prý také s tureckými partnery hovořil při své nedávné návštěvě Istanbulu s politickými lídry země.

„Myslím, že je významná například práce Rady Evropy v této věci, která ale nemůže zcela nahradit náš přímý dialog,“ podotkl Stoltenberg. Je podle něj ale třeba vzít na vědomí, že Turecko opakovaně zdůrazňuje své odhodlání být spolehlivý spojenec a různým způsobem přispívá do aliančních misí a operací.

Generální tajemník zdůraznil, že Turecko je důležitý člen NATO. Připomněl jeho polohu na hranicích s Irákem a Sýrií a tři miliony syrských uprchlíků na jeho území. Zmínil také strategický význam oblasti Černého moře, kde se stále silněji angažuje Ruská federace. Turecké přímé kontakty s Moskvou dnes Stoltenberg ostatně označil za součást celkového aliančního přístupu k Rusku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme