Sportování zoceluje mozkové buňky proti ničivým účinkům alkoholu, zjistili vědci

6. prosinec 2016

Konzumace alkoholu způsobuje odumírání mozkových buněk. S nápadem, jak neurony ochránit, přišli vědci z Louisvillské univerzity. Receptem je cvičení.

Článek zveřejněný v New York Times popisuje experiment, který vědci uskutečnili na myších. Z toho vyplývá, že sportování pomáhá chránit mitochondrie, které se podílí na výživě buněk.

Vědci po dvanáct týdnů podávali jedné skupině myší alkohol a druhé fyziologický roztok, obě skupiny ještě rozdělily na polovinu. Jedny donutili běhat, druhé nechali odpočívat. Po dvanácti týdnech zjistili, že myši, které dostávaly alkohol a neběhaly, mají o 20 % méně buněk v hipokampu než ty, které alkohol nedostávaly. Fyzicky namáhané myši jich měly stejně, nezávisle na tom, jestli dostávaly alkohol nebo ne.


Hipokampus je část mozku, která se podilí na krátkodobém uchování informací a prostorové orientaci. Za zachovalejší hipokampus u sportujících myší můžou právě mitochondrie, které měla aktivnější skupina laboratorních hlodavců silnější.

Rozdíl se ale projevil hlavně při testu nárazového pití, u těch, které dostávaly alkohol jednou týdně. U myší, které alkohol dostávaly denně, byly sice také výrazné rozdíly v množství mozkových buněk, ale už ne tak velké.

Ochota opilých lidí

Ve spojení s alkoholem se objevila další zpráva, tentokrát od psychologů z Univerzity v Amsterdamu. Ti přišli s objevem, že pití alkoholu snižuje takzvaný efekt náhodného diváka. Tento známý fenomén, kdy jsou lidé v přítomnosti ostatních mnohem méně ochotní pomoct lidem v nesnázích, protože čekají, že to udělá někdo za ně, s opilostí ustupuje.

Psychology doprovázel po barech nastrčený dobrovolník, který v určitou chvíli omylem převrhl sklenici s náústky ke kouření. Vědci zjistili, že opilí lidé mnohem rychleji pomohli pokusné osobě rozkutálené náústky sesbírat. Střízliví lidé na situaci moc nereagovali, nebo dělali, že se nic neděje.

autoři: ono , vis
Spustit audio