‚Vaše podlomené zdraví, pivo upevní a spraví.‘ Vychází audiokniha Hrabalových Postřižin

Když se řekne "Postřižiny", vybaví se snad každému trojice Magda Vášáryová, Jiří Schmitzer a Jaromír Hanzlík ve filmu Jiřího Menzela. V těchto dnech vychází stejnojmenná audiokniha. Hrabalův román načetla herečka Tereza Bebarová. Provede posluchače dobou dětství Bohumila Hrabala. Prvorepublikovou atmosféru podtrhuje i hudební doprovod Ondřeje Havelky a Melody Makers.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tereza Bebarová ve studiu Radiožurnálu

Tereza Bebarová ve studiu Radiožurnálu | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Herečka Tereza Bebarová svým hlasem pokrývá všechny rejstříky. Několikanásobná držitelka dabingové Ceny Františka Filipovského se vrací do času Postřižin.

Proč se rozhodl známý známý Hrabalův román převést do audioknihy, vysvětluje režisér Aleš Vrzák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Audioknihou Postřižiny vás provede hlas herečky Terezy Bebarové

„My jsme vlastně zjistili, že v Českém rozhlase, který dominantě pracuje s audionahrávkami knih, Postřižiny, což mě dost překvapilo, natočené nejsou.“

„V Audioknize dochází ke sdělení a k zobrazení geniálního jazyka Bohumila Hrabala, nádherné češtiny, která je obohacená o spoustu expresivních výrazů tak, jak mají ty figury v pábitelském duchu fungovat,“ dodává.

Kromě skvělého mluveného slova audioknize dominuje i hudba od Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers.

Postřižiny jsou známé i jako deváté celovečerní dílo režiséra Jiřího Menzela z roku 1980, film ale vznikl na podkladech románu Bohumila Hrabala. Natáčel se ve městě Počátky a v Dalešicích, hlavně v okolí místního pivovaru.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme