Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř zazpívali nevidomým dětem. ‘Byli jsme dojatí,‘ říká Svěrák

Nevidomé děti z pražské školy Jaroslava Ježka dostaly speciální mikulášsko-vánoční dárek. Místo učení jim přišel zazpívat Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. Tradiční koncert připravilo Hudební nakladatelství Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř zazpívali nevidomým dětem

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř zazpívali nevidomým dětem | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Zdeněk Svěrák s Jaroslavem Uhlířem za sebou mají nespočet hudebních vystoupení. Tentokrát se ale na podiu představovali více než stovce dětí, které si je kvůli zrakovým vadám nemohly prohlédnout. Zdeněk Svěrák tak musel koncert zahájit netradičně.

„Jsem poměrně vysoký. Mám 183 cm, vlasy i vousy mám už skoro bílé. Vlasů mi ubývá. Vousy mi jestě drží. Mám na sobě modré sako a kalhoty. Jaroslav Uhlíř sedí za klavírem. Ten má vlasů ještě míň, ale zato má hudební nadání,“ zahajuje představení Svěrák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř zazpívali pro nevidomé děti. Více podrobností poskytne Veronika Hlaváčová.

Po několika písničkách se role obrátily. Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř si sedli mezi diváky a na podiu se objevil sbor, který nazkoušel jejich písničky. Slavná dvojice si pak postěžovala, že má velkou konkurenci. „Je to tak, nejsme žádní zpěváci. Ty písničky si děláme, abychom je uzpívali,“ komentuje Svěrák.

Zároveň dodal, že byli velice překvapeni, že děti jejich písničky znají. „Mají krásné hlasy, což se ukázalo na vystoupení, které nám bylo dáno jako dárek. Byli jsme oba dojatí," dodal Svěrák.

Záskok byl první hrou Divadla Járy Cimrmana po pádu totality. „Pokládám ji za jednu z nejpovedenějších,“ říká Zdeněk Svěrák

Číst článek

Koncert pro nevidomé děti z pražské Školy Jaroslava Ježka připravilo Hudební nakladatelství Českého rozhlasu. Jeho dramaturg Jiří Dohnal žákům přinesl i speciální dárek - noty v Braillově písmu.

"Braillův notopis se skládá z určitých kuliček. Jeho základem je takových šest bodíků, které se kombinují. Každá značka tak má určitý kód, i houslový klič,“ popisuje dárek Dohnal.

V minulých letech přišla nevidomým dětem zazpívat třeba Eva Pilarová nebo Václav Neckář. Letos se koncert ve škole na pražských Hradčanech konal počtrnácté.

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř zazpívali nevidomým dětem | Foto: Veronika Hlaváčová

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř zazpívali nevidomým dětem | Foto: Veronika Hlaváčová

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř zazpívali nevidomým dětem | Foto: Veronika Hlaváčová

Veronika Hlaváčová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme