Forejt se vzdal místa šéfa hradního protokolu. Z osobních a zdravotních důvodů, tvrdí Ovčáček

Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt opouští svůj post v Kanceláři prezidenta republiky. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka tak učinil "z osobních a zdravotních důvodů". Místa se prý "vzdal" k poslednímu prosinci. Sám Forejt svůj odchod doposud nekomentoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Forejt

Jindřich Forejt | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

O Forejtově konci informoval mluvčí Ovčáček na svém twitterovém účtu. Ve vysílání České televize ještě doplnil, že Pražský hrad Forejtovo rozhodnutí respektuje.

Odmítl ale sdělit, zdali jeho konec souvisí s kompromitujícím videem, které se objevilo mezi novináři. "Omlouvám se, ale tuto záležitost nebudu komentovat," sdělil jen. Forejtův nástupce prý ještě vybrán nebyl.

Dva muži zhruba poslední dva měsíce nabízí českým redakcím kompromitující video, na kterém má být údajně zachycen odhalený Jindřich Forejt. Muži tvrdí, že na záběrech užívá drogy. Z obrázků, které po odkoupení videa zveřejnil server Hlídacípes.org, je patrné, že osoba podobná Forejtovi z knihy šňupe bílý prášek.

Hříchy protokoláře Forejta: telefonát s Bradym, neviditelný Schapiro i neoprávněné používání titulu

Číst článek

Sám Forejt od minulého týdne nezvedá telefon a nereagoval ani na sms zprávy, které mu Zpravodajský web Českého rozhlasu poslal. Zatím se konkrétně nevyjádřil ani k důvodům, kvůli kterým se své funkce - jak tvrdí Ovčáček - vzdal. Kauzu nechtěl Ovčáček dále komentovat ani pro Český rozhlas Plus.

Obchod s kompromitujícím videem

Podle serveru Hlídacípes.org vznikla série devíti videí u Forejta v bytě na Praze 5. Záběry měla skrytě pořídit jedna osoba, která zároveň zaznamenala i detaily jako kreditní kartu s Forejtovým jménem nebo jeho pečetní prsten hradního ceremoniáře.

Nabídku na koupi videa obdržel také Český rozhlas. Dvojice mužů za nahrávku požadovala 70 tisíc korun, redakce to však odmítla s tím, že informace nekupuje. Muži chtěli nahrávku prodat i televizi Nova, serveru Echo24, deníku Blesk nebo vydavatelství Mafra.

Web Hlídací pes koupil intimní nahrávky Forejta. Šňupe na nich bílý prášek

Číst článek

Původně se spekulovalo o tom, že šéf hradního protokolu končí kvůli několika přešlapům z poslední doby. Například když Miloše Zemana mylně informoval o tom, že americký velvyslanec Andrew Schapiro nebyl na předávání státních vyznamenání při oslavách 28. října na Pražském hradě. Kvůli chybě hradního protokolu také Zeman dorazil pozdě na pohřeb bývalého slovenského prezidenta.

V minulosti se navíc spekulovalo o tom, že by se Forejt poté, co na Hradě skončí, měl stát velvyslancem ve Vatikánu. Podle médií už mu Zeman dokonce podepsal jmenovací dekret. Server Blesk.cz před několika dny ale uvedl, že z Forejtova jmenování nakonec sešlo.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Kšeftování s intimními nahrávkami Jindřicha Forejta. ‚Za 70 tisíc je to vaše‘

Číst článek

ČTK v úterý informovala o tom, že kancléř Vratislav Mynář už jedná s někdejším hradním protokolářem Miroslavem Sklenářem o možné "částečné spolupráci".

Forejt nicméně zůstává zaměstnancem ministerstva zahraničí. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí rezortu Michaela Lagronová, která dodala, že má odcházející protokolář takzvané služební neplacené volno. Pokud o to Forejt požádá, má nárok na pozici odpovídající jeho kvalifikaci. „Byl by na nějaké pozici, která je na úrovni asistenta, případně nějakého nízkého řadového referenta," řekla mluvčí k dalšímu možnému směřování Jindřicha Forejta.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme